Oma blogiluettelo

tiistai 4. helmikuuta 2014

AATON MUKANA MAAILMALLA​, OSA 24 PANAMA

 
Fuerte Amador oli aikaisemmin Yhdysvaltojen armejan tukikohta. Nyt se on pienvenesatama,  josta näkyy hyvin Panama Cityn pilvenpiirtäjät.  http://www.cruiseportinsider.com/fuerteamador.html 


Tutustuminen Panama cityyn.
 
Risteilymme jatkui Meksikon jälkeenkin lämpöisissä olosuhteissa keskipäivisin myös merellä lämpömittari kiepui 30 C asteen molemmin puolin. ( vinkki 73 F = 23 C ja 88 F = 31 C ).
 
Matkamme 10. päivänä saavuimme Fuerte Amadorin satama-alueelle Panamassa, jossa jäimme redille siellä jo olevien kymmenien rahtialusten joukkoon. Muut laivat odottivat vuoroansa päästäkseen kanavaan.
 
 
Päänähtävyys on vuonna 1914 valmistunut kanava, jonka rakentamisessa oli suuria vaikeuksia. Projekti alkoi jo vuonna 1881 ranskalaisten toimesta, mutta moninaisten ongelmien johdosta amerikkalaiset saivat ottaa kunnian kanavan valmistumisesta. Ihmishenkiä menetettiin tämän 33 vuoden aikana yli 25.000 ( trooppiset taudit ). Kanavaa käyttää vuosittain noin 14.000 laivaa. Vuosikymmenien kuluessa on alusten koko jatkuvasti suurentunut, eikä isot tankki- ja konttilaivat ole voineet käyttää kanavaa. Kanavan laajennustyöt ovatkin olleet käynnissä jo useita vuosia ja uudet sulut valmistunevat ensi vuonna. Tällä hetkellä sulkujen leveys on 33 metriä ja uudet ovat 55 metrin levyisiä.
 
Lähemmän tutustumisen kanavaan voi suorittaa kahdella eri tavalla: risteillen tai vierailla Miraflores Locks- keskuksessa, jonka neljännen kerroksen tasanteelta voi seurata kanavaliikennettä, jossa pienet dieselveturit liikuttelevat laivoja. Kommunikointiin ei käytetä radiota, vaan käsipelillä kelloja soittamalla ilmaistaan ohjeet. Rakennuksessa on myös simulaattori ja hyvin minulta onnistui konttilaivan ohjaaminen sulkujen läpi.
 
Osallistuimme myös muutaman tunnin kestävään kanavaristeilyyn, jossa pääsimme kokemaan sulkujen toimivuutta käytännössä. Menimme bussilla Gatumjärvelle, josta tulimme laivalla kolmen sulun läpi, korkeusero 27 metriä. Oli mykistyttävä kokemus olla yhtaikaa sulkualtaassa valtaisan rahtialuksen perässä. ( http://www.pmatours.net/pacific_queen/panama_canal_tours/partial_transit_tour.html .
 
Itse kaupunkiin tutustuminen on helpointa suorittaa ostamalla 1-3 vuorokauden lippu HOP ON - HOP OFF - bussiin. Lipun hinnat ovat 24h = 29 usd ja 48h = 39 usd. Lapset 15 usd riippumatta voimassaolo ajasta. ( http://www.visitpanama.com/about-panamaen/about-pty.html?lang=en 
 
Muistoja Panamasta vuosien takaa.
 
Vuonna 2006 osallistuimme Aurinkomatkojen järjestämään rantalomaan . Hotelimme oli Royal Decameron, joka sijaitsee Tyynen meren rannalla 115 km päässä pääkaupungista. Matkanjohtajina toimivat pariskunta Päivi Kautto-Niemi ja Jussi Niemi ( Jussi tunnetaan mm Matti Nykäsen orkesterin kitaristina).
 
Loman mieluisimmaksi tapahtumaksi jäi minulle radioamatööri Ollin, hp1ww, sekä hänen xyl Hilkan vierailu lomakylässä. Silloin he vielä asuivat vakituisesti Panama Cityssä. Olli on ollut vuosikymmeniä erittäin aktiivinen bandeilla. Hän on matkustanut laajalti maailman eripuolilla ja ollut radiotaajuuksilla peräti 56 eri maasta
 
Neljä vuotta myöhemmin olimme jälleen Panama Cityssä valmismatkalla ja muistiini on jäänyt pari yksityiskohtaa. Tapasimme käydä lounaalla Via Argentina- kadulla sijaitsevassa El Trapiche- ravintolassa. Eräänä päivänä poistuessamme koimme miellyttävän yllätyksen: tarjoilija ojensi minulle lahjapaketin, joka sisälsi kaksi pulloa ja yhden tölkin paikallista Atlas-olutta.
Kotimatka tapahtui Finnairin koneella, kun valmistuduimme ruokailuun lentoemäntä kuulutti ettei tänään ole kahvi- eikä teetarjoilua ruokailun yhteydessä. Lentokentän huoltomies oli tankannut koneeseen paikallista vesijohtovettä.
 
Laiva elämää.
 
Minulla on ollut tapana käydä laivan saunassa auringonoton päätteeksi. Tällä matkalla sattui usein kaveririksi laivan hotellinjohtaja Bert van Mackelenberg. Olin seurannut hänen jokapäiväistä juoksuaan aurinkokannella reppu selässä. Tästä aiheesta olikin helppo aloittaa keskustelu lauteilla. Selvisi, että hän harrastaa extreme-urheilua ja tavoitteena hänellä oli osallistua Egyptissä helmikuussa 2014 järjestettävään 250 km pituisen autiomaajuoksuun. Totuuttaakseen roppaansa kuumiin olosuhteisiin hän istui lauteilla vaatteet päällä tai folioon kääriytyneenä.
 
Laivan teatterissa seurasimme olympia-tason ilmiömäisen voimistelijan huimia esityksiä.
 
  
 

Kymmeniä rahtialuksia odotti vuoroaan päästäkseen Panaman kanavaan.


 
Turistipoliisi toivotti minut tervetulleeksi Panamaan 
 
 
Radioamatööri Ollin, hp1ww, qsl-kortteja eri puolilta maailmaa.
 
Teksti ja kuvat
Aatto, oh6pn@sral.fi , IPA-Botnia
 
 
73, Pertti OH5TQ

Ei kommentteja: