Khivan vanhankaupungin, Icha Kola, muurin edessä kirjoittajan xyl Pirkko-Liisa.( xyl on radioamatöörien käyttämä lyhenne, joka tarkoittaa entinen neiti eli siis rouva)
SILKKITIEN TUNNELMIA.
Saavuimme UZBEKISTANIN pääkaupunkiin Tashkenttiin aamuyöllä. Matkareittimme kulki Helsingistä Istanbulin kautta Turkish Airlinen lennolla. Tarjoilu koneessa oli suorastaan ruhtinaalista, palvelujen ja saatujen lahjojen suhteen.
Jos lento-osuus oli sujunut kaikinpuolin hyvin, niin sitä se ei enää ollut saavuttaessa perille. Rajaviranomaisille jätettävässä lomakkeessa piti olla myös nähtävissä käteisen rahan määrä. Matkatavarat tulivat hihnalla tiputellen, pari laukkua ja taas pitkä odotus. Uskoimme jo matkalaukkujemme kadonneen.
Ensimmäinen yö jäi lyhyeksi, sillä jo seuraavana aamupäivällä odotimme bussia saapuvaksi, kun eräs joukosta huomasi, että sehän seisoo kadun varressa nokka lytyssä ja keskellä risteystä Lada pahasti rutussa. Uusi kulkuneuvo tuotiin meille 300 km päästä, joka osoittautui sitten myöhemmin huonokuntoiseksi.
Reittimme kulki historiallisten kaupunkien Samarkandin, Buharan ja Khivan kautta.
Ajaessamme KYZYL KUM - autiomaassa, tapahtui se, mitä pelättiin, moottori sammui, mutta onneksi kuljettajamme pystyivät korjaamaan polttoainejärjestelmään tulleen vian. Pääsimme jatkamaan keskellä autiomaata sijaitsevaan ruokapaikkaan.http://en.wikipedia.org/wiki/Kyzyl_Kum
Autiomaa oli vaativa matkaosuus, koska saniteettitiloja ei ollut käytettävissä, jouduimme kyyhöttelemään matalien pensaiden suojassa tuulen heittäessä hiekkaa päällemme. Matkatoimistot pyrkivät tekemään tämän 500 km osuuden lentämällä. Parhaillaan Etelä-Korealainen yritys rakentaa uutta maantietä autiomaan läpi, jonka pitäisi valmistua 2015.
Samarkandin Registan - aukio upeine sinisine moskeijoineen erottui muista rakennuksista. Kaupallisuus oli tunkeutunut sinnekin, pihatasossa olevat opiskelu-/hiljentymishuoneet oli muutettu matkamuistomyymälöiksi. http://www.sairamtourism.com/uzbekistan/registan-square
Mieleenpainuvin kohde Khivassa oli vanha kaupunki Icha Kola, jota ypäröi 10 metrin korkuinen 2 km pituinen muuri.
Epämieluisin kuulemani kertomus oli kriminnahan tuotannosta; tietyssä vaiheessa tiineenä olevat Karakul-rotuiset lampaat tapetaan ja kohdussa oleva karitsa poistetaan ja nahka käytetään turkistuotteiden valmistukseen. Emä lopetetaan pelkästään tämän tähden, ei lihantuotannon takia. http://www.advantour.com/uzbekistan/khiva/pictures.htm
ARALJÄRVEN KOHTALO
Aikoinaan Araljärvi oli maailman neljänneksi suurin ja kalaisa. Tänään se on " henkitoreissaan". Järveen laskee kaksi jokea, Syrdarja ja Amudarja. Reittimme kulki useaan otteeseen viimeksimainitun joen vierustaa. 1950-luvulla rakennettiin lisää kanavia ja puuvillaviljelmiä laajennettiin siinä määrin, että veden virtaus pieneni vuosi vuodelta. Vuosina 1976-78 Araljärven rannalla asuvien perheiden oli lähdettävä kotoaan. koska kalastus elinkeinona vääjäämättä väheni. Aluksi järven keskelle muodostui kannas, joka puolitti järven. Nykyään etelänpuoleinen osa on jo kokonaan kuroutunut umpeen, eikä Amudarjan vedet saavuta järveä muulloin kuin poikkeustapauksissa.
Muita havaintoja:
- liikenneympyröissä väistämisvelvollisuus oli päinvastoin kuin meillä, ympyrässä olevat väistävät.
- yhdenkään paikallisen asukkaan en nähnyt käyttävän silmälaseja iästä riippumatta.
- takseina toimivat myös siviiliautoilijat, joita jalankulkijat viittoilivat kadun varteen, maksun suuruuden sai päättää asiakas
- hotellien aulapojat vaihtoivat paikallista rahaa parempaan kurssiin kuin hotellin viralliset pankit. Kauppaa tehtiin avoimesti ja rahan kurssista johtuen kaikki saivat muovikassillisen paikallilsta rahaa, jota sitten surutta käytettiin koko matkan ajan.
http://www.encyclopedia.com/video/KpE1JJIavVk-silk-road-city-of-samarkand.aspx
http://www.sairamtourism.com/samarkand-attractions
http://www.orexca.com/monuments_bukhara.shtml
http://wikitravel.org/en/Uzbekistan
Kyzyl Kumin autiomaassa " asialla käynti " vaatii hieman rohkeutta. Yksityisyyttä ei pahemmin ole, eikä hiekan sekainen kova tuulikaan niin miellyttävältä tunnu.
Tulevaa talvea varten on syytä varautua lämpimällä karvahatulla.
Uzbekistanin rahaa käytettäväksi ostoksien tekoon. Yhdellä eurolla sai 2640 sumia.
Jykevä monumentti Tashkentissa. ( Independence Gobe and Happy mother)
Satumaisen kauniita rakennuksia riittää Samarkandissa. Tässä Gur Emir mausoleum.
Teksti ja kuvat Aatto, OH6PN oh6pn@sral.fi
73, Pertti OH5TQ
http://perttioh5tq.blogspot.com/
pertti.oh5tq@gmail.com
http://tupala.mine.nu/oh5tq/
1 kommentti:
kiehtovaa tarinaa. kävin araljärvellä vuosia sitten silloin kun se oli kaikkein alimmillaan. tulin nyt kiertäneeksi nettiä verestääkseni muistoja. moni suomalainen näyttää tiensä sinne löytäneen. hienoa kyllä. olen kyllä löytänyt tosi hienoja artikkeleita ja blogauksia aiheesta...
vaikka itse luonnonsuojelijana ajattelen että se on enemmän sellainen nähtävyys kuin vaikka jotkut sotakentät, että ei siitä millään voi hyvä mieli tulla. todistetaan ihmisen toiminnan seurauksia. opettavaista kyllä.
Lähetä kommentti