Oma blogiluettelo

maanantai 21. toukokuuta 2012

Keliä on yölläkin - DK0CWY indeksit sen kertoo

                                                     Naapurin kuivia koivuja

Komennolla sh/wcy saat Telnet dx-clusteri OH2J, Kielissä oleva DK0WCY keli-indeksiä, jotka päivitetään  kahdentunnin välein,. Listassa on 10 viimeistä indeksiä, josta jo voi päätellä mihin suuntaan ollaan menossa
Date                Hour   SFI   A   K Exp.K    R   SA    GMF   Aurora   Logger
20-May-2012   18     131   8    3     1      110  eru    qui       no <DK0WCY
>

Näillä keli-indekseillä, aamuisin on 20 m keliä vähän joka suuntaan. Jarin OH6BG skimmeriltä löytyy bandeittan siellä kuultuja asemia 17, ja 15m näyttää olleen auki viime yönä täältäkin, jopa LP keliä on Etelä - Amerikkaan. Tietysti skimmeri antennit on kiinteitä ja käännettävillä suunta-antennilla kuuluu varmasti asemia muualtakin. Muistini mukaan OH6BG suunta-antenni on lähinnä lounaaseen. SK3W skimmeri antennista ja tai niiden suunnista ei ole tietoa.

Ehkä isoin ero tulee OH6BG ja SK3W kuulemisista eroista tullee itä- ja länsi suunnan, sekä pohjois- etelä suunnan qth eroista ja siitä johtuvasta auringon nousun – ja laskun eroista.
Location                                      dd/mm/yyyy     Rise      Set      Azim   Elev
OH6    Finland-Vaasa-OH               21/05/2012 01:12Z 19:50Z   97.6   26.7
SK3W   Fernebo                              21/05/2012 01:59Z 19:42Z   91.9   24.6

Tiedot OH2J dx-clusterilta käskyllä sh/sun OH6G ja SK3W

Jos olet huonouninen kuuntele yölläkin bandeja sieltä se tuorein kelitietous löytyy, dx-clusterilta, tai skimmeriltä löydät vihjeitä joita voit kuunnella.
Nordic Real-Time Propagation
 http://www.voacap.com/skimmer/index.php?dx=&band=

Hyttysiä alkaa olla tarjolla, lauantaina olin tuoreita takkapuita pinoamisessa ulkokuivatukseen, nämä lentävät inisijät noteerasin. Ei vielä mitenkään runsaasti, mutta kuitenkin ilmoitan näin julkisesti muutaman tappaneeni. Tuskin on pelkoa lajin kokonaan häviämisestä, vaikka näin toimin, täällä veden äärellä kun ollaan.

Lajin lisääntymistä kuulemma voidaan ehkäistä vain kuivaamalla kaikki vesi lätäköt  tai sulkemalla avoimet vesiastiat. Tämä toimenpide kuulostaa lähinnä huonolta vitsiltä, täällä järven rannalla. Kalavelet kahlenpuolen, on paikallinen sanonta. Entisen Jaalan kunnasta 23 % on vesistöä. Olemme osana Kymijoen vesistöaluetta, varsinainen joki alkaa tuolta Pyhäjärven eteläpäästä.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kymijoen_vesist%C3%B6

73, Pertti OH5TQ
http://perttioh5tq.blogspot.com/
omakutsu toimii
pertti.oh5tq@gmail.com
skype on
Kotisivut: http://tupala.mine.nu/oh5tq/
Sää Utissa: http://koti.mbnet.fi/nurmiin/wx/index.php




Ei kommentteja: