Oma blogiluettelo

torstai 4. joulukuuta 2014

AATON MUKANA MAAILMALLA​, OSA 34 LIBYA (5A)


 Maisema Saharassa
 
Tätä osaa kirjoittaessani on tilanne Libyassa kaoottinen, sen lentokenttä on osittain suljettu. Ministeriön matkustusohje antaa ymmärtää, että maasta on poistuttava pikaisesti, ja eikä sinne ole turistien syytä matkustaa. Tilanne muuttui turvattomaksi vuonna 2011, jolloin murhattiin pitkäaikainen maanjohtaja Muammar Gaddafi.
 
 
Minulla oli tilaisuus vierailla siellä ennen vallankumousta. Saavuttuamme Tripolin lähes tyhjälle lentokentälle totesin viranomaisten, että myös paikallisen matkatoimiston toimintojen olevan hyvin joustavaa. Tuskin ennätimme nauttia tarjottuja virvokkeita, kun matkalaukkumme jo pyörivät hihnalla.
 
Arvovieraita
 
Hotelimme oli ilmeisesti yksi Tripolin parhaista majoituspaikoista, sillä pian selvisi, että talossa asuu tarvittaessa myös valtiovieraat. Näin kävi meidänkin aikana, ja siitä aiheutui harmia. Palattuamme eräältä päiväretkeltä takaisin hotelliimme saimme yllätyksen, sillä vastaanoton virkailija kehotti osalle ryhmää vaihtamaan huonetta välittömästi. Ei siinä muu auttanut, tavarat kainaloon ja majottautuminen toiseen huoneeseen. Oli turha kysyä miksi näin meneteltiin.
 
Kamerani takavarikoitiin
 
Yhtenä päivänä oli hotellimme piha täynnä poliisin moottoripyöriä ja autoja, ja ajattelin ottaa kuvan upeasta kalustosta. Hotellin turvamies oli aikeeni huomannut  ja viittoili minulle kansainvälisin käsimerkein menemään taaksepäin. Sama käsimerkki toistui vielä pari kertaa , mutta sitten turvamiehen mitta oli täysi ja hän saapui luokseni. Seurasi tiukka kuulustelu ja kamerani huostaan otto.
Parin tunnin kuluttua sain noutaa filmittömän kamerani hotellin vastaanotosta.
 
Erikoinen eläkejärjestelmä
 
Oppaamme kertoi kiertoajelun yhteydessä eläkeiän olevan 60-65 vuotta ja eläkkeen suuruus määräytyi seuraavasti: 0-10 vuotta työssäoloa oli eläke kuukausipalkan suuruinen, 10 vuoden jälkeen se suureni koko ajan, kunnes 25 vuoden jälkeen se oli kuukausipalkka tuplana. Mikäli eläkkeensaaja, joka oli oikeutettu tämän suuruiseen eläkkeeseen kuolisi, sai suremaan jäänyt puoliso koko eläkkeen, vaikka nauttisi eläkettä omastakin työstään.
Vierastyöläisiä (jopa 1.5 milj.) tämä erinomainen jäjestely ei koskenut. Verotus ansiotyöstä oli 2-5%.
 
Aavekaupunki erämaassa
 
Välimeren eteläpuolen rantavaltioihin kuuluvassa Libyassa on noin 6.7 milj. asukasta ja on yksi maailman harvaan asutuista maista. Vielä 60-luvulla Libyaa luultiin köyhäksi ja ajateltiin, että sellaiseksi se jääkin. Karu maa kätki poveensa kuitenkin mittavat öljyesiintymät. Valtio rakennutti kansalaisiaan varten kerrostaloja, joissa asuminen olisi ollut ilmaista. Mutta kuinkas kävikään? Berberiheimot olivat kuitenkin tottuneet vapaampaan elämiseen teltoissaan, eivätkä sopeutuneet kerrostaloyhteisöön, vaan muuttivat takaisin aavikolle. Käydessämme kyseisessä kaupungissa, vallitsi siellä aavemainen hiljaisuus.
Paimentolaiset menettelivät täsmälleen samalla tavalla, kuin heidän johtajansa Gaddafi, joka asui kolmen metrin korkuisen muurin rajaamalla alueella isossa berberiteltassaan. Hänen henkivartiosto koostui kokonaan naisista. (Stara)
 
Laaja kierros
 
Matkareittimme oli Tripoli-Sabratha-Nalut-Ghadames-Kabaw-Gharyan-Leptis Magna. Matkan aikana näimme Saharaa, roomalaisajan raunioita, siirtomaakauden historiaa, suolaisen järven keskellä erämaata, öljypumppuja ja nykyaikaisia kaupunkeja. Mieliinpainuvin tapahtuma oli automme kiinnijääminen irtohiekkaan ja siitä selviytyminen.
Linkkejä:


 Kirjoittaja Tripolin keskustassa

 
Kylä maaseudulla

Tästä selviytymiseen tarvittiin kokemusta

Virkistystauko oli paikallaan Saharan aavikolla. Järven suolainen vesi yllätti uimaan menneen

Entisajan teatteri on kaivettu esiin Leptis Magnassa

Hevosajurit eli vossikat valmiina kyydittämään asiakkaita Tripolin keskustassa 

Teksti Aatto, oh6pn@sral.fi
 Kuvista osa saatu ryhmän jäseniltä

73, Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi
 

Ei kommentteja: