Oma blogiluettelo

sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Joulu tulee Coronan seurassa


PJ7 St. Marten Joulukuusi vuosia sitten
Kuva Aatto OH6PN

Sisällys
OH6BG:n skimmeri muuttanut paikkaa
RSGB tutkii 10 metrin yli 150 km:n lähietenemistä 
Unescon maailman perintokohteiden listalta 4X7T äänessä Joulukuussa
Milloin meillä herätään Unescon maailmanperintökohteiden aktivointiin
TX0T OC-298 uusi IOTA oli äänessä

OH6BG:n skimmeri muuttanut paikkaa

OH6BG:n skimmerissä on tehty pieniä hienosäätöjä viimeisten viikkojen aikana, sillä skimmeri on siirretty erittäin häiriöttömiin olosuhteisiin Vaasan saaristoon yhteistyössä Jarin OH6QU kanssa. Skimmerin lokaattori on hiukan muuttunut, se on nyt KP03QA. Antenni on myös vaihdettu Hy-Gain AV-640 -monialuevertikaaliin (http://www.hy-gain.com/Product.php?productid=AV-640), 40M - 6M. Antennin takia tällä hetkellä kuuntelussa eivät ole lainkaan 160M ja 80M, vaikka testejä tehtiin 160M:llä, jotka olivat erittäin rohkaisevia: skimmeri kuunteli auringonnousukeleillä hyvinkin E-Amerikkaa, Karibiaa ja P-Amerikkaakin. 80M:llä vertikaali kuuntelee melko huonosti.

Tällä hetkellä skimmerin kuunteluaikataulu on sidoksissa auringonnousuun ja -laskuun. Kun aurinko laskee, alkaa skimmeri kuunnella kaikkia bandeja 40M - 10M (kympillä ei kuunnella tuolloin majakoita). Ja kaksi tuntia auringon nousun jälkeen skimmeri siirtyy kuuntelemaan 30M - 10M niin että 10M:llä kuunnellaan myös majakkabandia. Lisäksi kesää varten on oma kuunteluaikataulu, jossa huomioidaan 6 metrin Es-kelit.

OH6BG:n skimmerispotteja voi seurata joko RBN:stä (http://www.reversebeacon.net/dxsd1/dxsd1.php?f=0&c=OH6BG&t=de)
 tai Nordic Real-time Propagation -sivulta osoitteessa www.voacap.com/skimmer/ . Jälkimmäisessä osoitteessa voi tehdä vertailua SK3W:n skimmerispottien kanssa, ja lisäksi tuolle jälkimmäiselle sivulle kerätään myös sellaiset spotit joita ei kelpuuteta RBN:ään.

Uusi skimmeriantenni. Kuva: OH6QU


 http://voacap-optimaalinen-antenni.blogspot.com/2015/04/oh6bgn-skimmeri-muuttanut-paikkaa.html

RSGB tutkii 10 metrin yli 150 km:n lähietenemistä 

Brittien Liitto RSGB on perustanut tutkimusryhmän (RSGB's Propagation Studies Committee; PSC) tutkimaan FT8-yhteyksistä löytynyttä, etenemismuotoa, joka on aiemmin tuntematon tai jota ei ole pystytty selittämään. Yleensä 10 metrillä (28 MHz) päästään – helpostikin – lähiyhteyksiin, joiden pituus on 50-80 km (pinta-aalto). FT8-yhteyksistä on kuitenkin huomattu, että yhteysväli on jopa 150-250 km. Nämä yhteydet toteutuvat yleensä aikaisin aamulla, mutta häviävät päivän edetessä. Vaikka tämä etenemismuoto on havaittu jo jonkin aikaa sitten, tutkimusprojekti aloitettiin vasta nyt koska haluttiin poissulkea huhtikesäkuulle tyypillinen sporaadinen Es-keli. RSGB pyytää briteissä 10 metrillä työskenteleviä lähettämään FT8- lokeistaan kopion niistä maan sisäisistä yhteyksistä, jotka on workittu 10 metrillä ja joiden pituus on yli 150 km. Lokista tulisi löytyä päivämäärä, kellonaika ja tietenkin kummankin aseman lokaattorit. Myös antennitiedot ovat tärkeät mukaan lukien antennin suunta

 https://ei7gl.blogspot.com/2020/11/rsgb-psc-28-mhz-propagation-studynov.html

 Onkohan Suomessa havaittu vastaavaa esimerkiksi 10 m NAC-kisan yhtydessä?

http://www.oh3ac.fi/Kerhokirjeet%202020/OH3AC_Kerhokirje_2020-10.pdf

Lauantai- ja sunnuntai aamuisin voisi olla sopiva aika täälläkin kokeilla eri lähetelajia tuolla 10m alueella. Muistelen vuosikymmeniä sitten olin järestämässä 15 ja 10m alueella kotimaan kisaa ssb ja cw. Jossa kertoimina silloiset kunnat, aurora tietysti olemassa olollaan antoi oman säväyksen liikennöintiin jos sitä oli.

Lokeista ja omasta kokemuksesta muistan selvästi, että Aaron OH9RJ työskentely täältä etelästä onnistui helposti 15m alueella cw:llä, 10m alueella se oli jo vaikeampaa. Iltaisin kaikkien OH asemien työskentely onnistui näillä alueilla paremmin jos suunta-antenni oli täältä kaakonkulmalta länteen, siellä oli joku sopivassa tilassa ja korkeudella oleva heijastava kerros.Tuohon RSGB kirjoitukseen viitaten aamulla saattaa olla samantyppiset heijastavat kerrokset olemassa?

Unescon maailman perintokohteiden listalta 4X7T äänessä Joulukuussa

4X7T, ISRAEL (Special Event). Members of the "Holy land DX Group" will operate from the heart of Tel Beersheba's site between December 25-26th, 2020, using the callsign 4X7T. Operators Ruben/4Z5FI, Mark/4Z4KX, Ros/4Z5LA, Yuli/4X6HP, Valdimir/4Z5IW, Alex/4Z4AK, Amir/4X6YA, Arthur/4X1MM
and Jan/4X1VF will operate from the site which was declared a UNESCO World Heritage site (https://www.biblewalks.com/telbeersheba). The team will start on Friday, December 25th at 0800 UTC, and end on Saturday, December 26th at 1300 UTC. They will have 3 running stations on 80-10
meters using CW, SSB and FT-8. Reference numbers are: Holy Land Square - F23BS and WFF - 4XFF-035. QSL Manager is Ros, 4Z5LA.

https://www.daru.nu/dx-nieuws-menu/dx-nieuws-week-48-2020

Milloin meillä herätään Unescon maailmanperintökohteiden aktivointiin

https://www.museovirasto.fi/fi/tietoa-meista/kansainvalinen-toiminta/maailmanperintokohteet-suomessa

TX0T OC-298 uusi IOTA oli äänessä




73, Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi

Ei kommentteja: