Oma blogiluettelo

sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

SDR asemat ja dx-taulukot





Pihakuusia  tammikuussa 2019
Sisällys
SDR asemat ja DXCC tilastot
Tulevia Iota ryhmiä
Miten saan QRP FT8-workkijana kuson paremmin
Sotilasradiopäivät Kouvolassa Lauantaina  13.4.2019 klo 10.00 – 14.00

Etä asemat(SDR) kuuntelussa ja DXCC tilastot

DX -taulukoiden säännöt

1b. Taulukkotuloksiin riittää ilmoitus webbisivun kautta, kirjeitse tai sähköpostilla. (SRAL omakutsu OH4BW tai OH5KW)

Miten saan QRP FT8-workkijana kuson paremmin?

Tampereella nykyään asuva Steve, OH3SPN; on kotoisin Englannista. Siellä hän on M0SPN. Steve ylläpitää hienoa blogia, josta löytyy hyviä teknisiä vihjeitä. Viimeisessä blogissaan hän antaa ohjeita, miten QRP FT8-aseman kannattaa optimoida työskentelyään. QRP tarkoittaa tietenkin asemaa, jolla on pieni teho tai vaatimaton antenni – tai kumpikin. Tässä listaa Sreven blogista lisättynä muualta tulleilla kommenteilla.


1) Kuuntele FT8-moden kummatkin ”vuorot” ennen kuin valitset lähetystaajuuden. Voihan olla että kun lähetät, samalla taajuudella on samalla vuorolla, samalla taajuudella joku voimakas asema. (FT8- modessa on kaksi 15 sek pituista vuoroa.)

2) Kun löydät hyvän, häiriöttömän taajuuden, klikkaa FT8-ohjelmasta ”Hold Tx Freq.” Tämä pitää lähetystaajuuden samana eikä se lähde seilaamaan.

3) Älä kutsu ketään koskaan hänen omalla taajuudellaan. Luultavasti olisit yksi monista ja heikoimpana sinua ei kuultaisi. Kutsu edellä löytämässäsi rauhallisessa kohdassa, kyllä vasta-asema sinut sieltä löytää. Jos on löytääkseen.

4) Jos vasta-asema ei sinua löydä – vaikka pitäisi – hae uusi rauhallinen taajuus. Voihan olla, että hänellä on alkuperäisellä taajuudellasi muita asemia tai häiriö, joita sinä et kuule. Älä kuitenkaan mene FT8-kaistan aivan ääriin, koska vasta-asema on saattanut pienentää kuuntelukaistaa.

5) Kun kutsut CQ:ta, lopeta välillä kutsuminen ja tarkasta, ettei joku muu käytä taajuuttasi samaan aikaan tai lähetä samalla vuorolla.

6) Seuraa tarkasti sitä, mikä signaalin voimakkuus on niillä asemille, joita workit. Löydät helposti vasta-asemien voimakkuustason, joihin saat yhteyden – jotka siis kuulevat sinua. Huomaat myös, minkä tason alle et pääse. Kun vasta-aseman voimakkuus nousee, mahdollisuutesi paranevat.

7) Synkronoi PC:si kello muutaman sadan ms tarkkuudella oikeaan aikaan. Mitä parempi synkronisi on, sitä enemmän se antaa mahdollisuuksia. Synkronoi tarpeen tullen nimenomaan vasta-aseman kelloon. Hänen offset'in näet ruudulta.

8) ”Fox and hound” eli F/H-modella DX voi laittaa asetuksen, jossa workitaan vain tiettyä signaalitasoa heikompia asemia. Älä siis pety, jos et saa voimakkaasti tulevaa DX-asemaa. Jos olet varma, että DX:llä on voimakkuussäätö päällä, voit jopa pienentää lähetystehoasi. :-)




SOTILASRADIOPÄIVÄ 2019

Lauantaina  13.4.2019 klo 10.00 – 14.00
Varuskuntakatu 11, Kouvola
OHJELMA:

Tapio Teittinen:Ylijohdon viestiverkot vapaussodassa ja talvisodassa

Martti Susitaival:Ylijohdon radioverkot jatkosodassa ja viestikeskus Lokki
Carl-Fredrik Geust:Holger Jalander – kyynelradion keksijä


73 Pertti OH5TQ
oh5tq (at) sral.fi

Ei kommentteja: