Oma blogiluettelo

maanantai 22. lokakuuta 2018

VP6D kuulemiset - Kiwi SDR 80cw:llä VP6D kuuntelua



Tukevaa mastoa lähdössä valmistajalta

Sisältö:
VP6D kuulemisia
Puhetaajuuden kirkastamisen tarpeellisuus

VP6D  Äänessä heti aluksi 40m cw:llä pitkin aamua, päivällä oli jo selvästi häirikkö EU:kin heräillyt, valitettavasti. Täällä hyvin kaiken aikaa luettavissa tuli tietysti lyhyttätietä, muutama OH:takin näytti menneen läpi. 20m ssb:llä en onnistunut aamulla asemaa kuulemaan, oliko tauolla. DXA ei silloin kunnolla toiminut.

Maanantaina aamulla 40m ssb asema tuli luettavasti 7090. Toinen asema oli 80m cw:llä jota kuuntelin  OH5AE KiwiSDR jossa on 80m täysimittainen luuppi antenina. Omilla kahdella dipolilla en kuullut olenkaan, toinen perinteinen matalla oleva sissidipoli kotimaan yhteyksiin järven päällä ja toinen 42m maston yläharukset.

Kyllä tuo cw menee hyvin läpi verraten ssb. Tässä on selvästi havittavaissa se että VP6D operaatorien keskimääräinen puhetaajuus on matala kuten meillä muillakin jo selvästi meillä äänen murroksen ohittaneilla miehillä. Ja uusien rigien perusäädöt  joita ei ole tehdasasetuksilta mitenkään kirkastettu. Niin lukeminen on heikoissa signaaleissa vaikeaa vaikka vain oma kutsu pitää kopittaa ja raportin voi keskimäärin arvata oikein.

https://vp6d.com/

Hyvä esimerkki on myös OH6UBZ/MM Tapion purjehduksessa jossa hänen pitää saada läpi vaativaa sanomaa luettavasti läpi tänne. Täällä toisessa päässä on laiteita viritelty vuosikymmeniä, parhaaseen läpitunkevaan ssb taajuuskaistaa ja ERP tehoa löytyy. Joten yksipuolinen yhteys on kohtuullisen varma Tapioon päin. Kun vielä ollaan lasketulla parhaalla kelipiikki aikataululla sovitulla taajuudella.
Tapion lukeminen on se mahdollinen ongelma, koska osin siellä olevien ongelmien ratkaisua etsitään täältä eri asiantuntijoiden kanssa. Tapiolla mukana olevien puutteellisten työkalujen kanssa.


    Seuraava Tapio Lehtinen, OH6UBZ/mm; skedi ma 22.10. 1215 UTC (1515 SA) 14112 kHz. Myös tänään su 21.10 RTTY-häiriöitä, siirryimme 14132. Keli oli tänään todella hyvä. Suunta 110 astetta. Kannattaa kuunnella ma jo 1200 alkaen, Tapio tulee usein etuajassa. Jos QRM, menemme vähän up.
http://www.oh3ac.fi/

Kuuntelin maantaina Tapion taajuutta ja suomalaisten liikennettä, siinä Tapion signaali oli hyvin luettavissa, jopa s-mittari nousi. Tuota yllä kirjoittamaani ongelmaa ei koska se tulee vain vastaan rajakelillä.

73 Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi


Ei kommentteja: