Oma blogiluettelo

lauantai 9. kesäkuuta 2018

Radiokilpailuun valmistautuminen - Ari OH6MW


 OH5Z mastoja

 Elimäen Mustilassa 


Radiokilpailuun valmistautuminen

Ari OH6MW OG7A

Radiokilpailuilla tarkoitetaan järjestäjän määrittelyjen mukaisesti pidettyjä radioyhteyksiä. Kilpailuja on jokaisena viikonloppuna, muutamien tuntien mittaisista kilpailuista, koko viikonlopun ja koko vuoden kestäviin kilpailuihin saakka.

Kilpailun valinta

Jokaisella on mahdollisuus valita kilpailut joihin osallistuu ja yleensä myös tapa miten kilpailuun osallistuu. Kilpailusta voi valita itseään kiinnostavan taajuusalueen tai teholuokan, voi osallistua vain muutaman tunnin oman mielenkiinnon tai virkistäytymisen kannalta, tai halutessaan voi pyrkiä kamppailemaan kilpailun kärkisijoista niin korkealla tasolla kuin mahdollista. Kaikilla valinnoilla on vaikutusta vaikeusasteeseen, mutta kisa on sinun valintasi. Pystyt seuraamaan bandilla maailmantähtien operointia kelillisesti loistavista paikoista ja isoilta asemilta, mutta muista, että sinä luot omat puitteet omaan kisaasi.

Välineet, radiot ja antennit

Kaikilla on radioista omia mielipiteitä ja makukysymyksiä. Olennaista on, että optimoit ne välineet, mitkä ovat sinulle tärkeitä. Kilpailuissa on lanka-antenneja tai pieniä tehoja käyttäville omia kilpailuluokkia, kun taas koko kilpailun kärkisijoille haluavilta vaaditaan hyvän maantieteellisen sijainnin ja loistavien radiokelien lisäksi isoja antenneja ja suurinta sallittua tehoa. Sinä voit valita halutessasi antenneiltaan rajatun tai teholtaan qrp-luokan, täysin oman harkintasi mukaan.

Vähemmän huomioituja, mutta edelleen tärkeitä välineitä ovat esimerkiksi tuoli, pöytä, mikrofoni ja asemasi ergonomia. Hyvä tuoli on yhtä tärkeä kuin cw-avaimesi ja laitteet olisi hyvä olla sijoitettu niin, että pystyt operoimaan mahdollisimman vaivattomasti. Mikrofoneista kilpailukäytössä suosituimpia ovat headset-mallin kuuloke-mikrofonit, joihin saa halutessaan jopa kilpailukäyttöön optimoituja mikrofoneja.




CR3OO (CT1BOH) 2BSIQ-asema 2017 cq ww cw SOAB-voittaja

Henkinen ja tiedollinen valmistautuminen

Tämä on kaikkein tärkein alue koko kilpailussa. Mitä tärkeämpi yksittäinen kilpailu on, sitä paremmin ja perusteellisemmin sinun tulee valmistautua kilpailuun jo etukäteen. Informoi lähimmäiset, hanki itsellesi rauha työskennellä kilpailu haluamallasi tavalla. Parhaimmillaan kilpailu on flow-tilassa läpivietyä virkistäytymistä.

Radiokilpailuun valmistautumiseen voi kuulua viime vuotisen vastaavan kisan lokien tutkimista, radiokelien analysointia ja suunnitelmien tekoa. Perusteelliset kilpailijat tekevät koko viikonlopuksi tuntitason suunnitelman siitä, mille bandeille osallistutaan ja mitä keliavauksia tai kertoimia tulisi milläkin bandilla joka tunti huomioida. Radiokelit muuttuvat koko ajan, seuraa keliennusteita ja päivitä suunnitelmaasi tai tee muutoksia siihen, millä bandilla suunnittelet osallistuvasi kilpailuun.

Asenne ja henkiset voimavarat

Radiokilpailu on maailmantähdille fyysinen urheilusuoritus, mutta me voimme asennoitua kilpailuun virkistävänä viihteenä. Pitkät kilpailut ovat kestävyyslajeja, joissa motivaatiolla on iso merkitys jaksamiseen. Mitä pidempään jaksat, sitä paremman tuloksen teet.

Radiokilpailuissa tarvittavista taidoista osa on henkilökohtaisia, luontaisesti omaksuttuja tai omaksumattomia, puuttuvia taitoja, jotka näkyvät suoriutumisessa. Harjoittelu tekee mestarin eli harjoittelulla pystyt yleensä kehittymään. Hyödyksi on taitavien operaattoreiden seuraaminen niin bandilla, kuin ihan todellisissa tilanteissa esimerkiksi multi-operaattoriasemilla. Näet mallisuorituksia ja ihan oman kokemuksen perusteella kannattaa kirjata jo kilpailun kuluessa muistiin asioita tapahtuneista seikoista, jotta pystyt seuraavalla kerralla suoriutumaan paremmin. Muista kuitenkin, että kilpailu on sinun henkilökohtainen suorituksesi ja itse valitset miten osallistut. Kilpailet omaksi iloksi, oman mielenkiinnon mukaan omalla tavalla.

Puhuin vastaavasta aiheesta Srallin kevätpäivien esitelmässä ja sain hyvän kysymyksen aiheesta: ”minulla on tällaiset ja tällaiset antennit, voinko minä osallistua siihen kilpailuun”. Vastasin yleisön esittämään kysymykseen tilanteessa, mutta erityisesti haluan lisätä yhden asian: Sinä olet erittäin toivottu osallistuja kaikkiin radiokilpailuihin. Sen lisäksi että voit osallistua, kaikki ne radiokilpailuihin vakavasti osallistuvat, niin sanotut isot asemat, toivovat hartaasti että sinä ja kaikki muutkin tulevat mukaan kilpailuun antamaan pisteitä. Olet sydämmellisesti tervetullut pitämään yhteyksiä yhteisissä radiokilpailuissa.




Motivoi itsesi, onnea kilpailuun.


73 Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi




Ei kommentteja: