Oma blogiluettelo

lauantai 3. helmikuuta 2018

Tapaus Kosovo Z6 ja muutetut dxcc säännöt




Sisällys:
Tapaus Kosovo Z6 ja muutetut dxcc säännöt
Kosovoa bandilla
FT8 mode dx-retket

Kosovo'sta, (Z6) uusi maa DXCC-sääntöjen muutoksella

Kosovo'sta, (Z6) uusi maa DXCC-sääntöjen muutoksella Kosovo'sta tuli uusi DXCC-maa 21.1.2018 00:00 UTC. DXCC-maita on nyt 340. 

Kosovoa on ajettu DXCC-maaksi monta vuotta. Kuin käärmettä pyssyyn. Painostus onnistui ja Kosovo'sta saatiin nyt uusi DXCC-maa muuttamalla ja räätälöimällä DXCC-sääntöjä. 

Mitä siiis tehtiin? DXCC-maaksi voitiin vanhojen sääntöjen mukaan hyväksyä valtio, joka täyttää ainakin yhden seuraavasta kolmesta ehdosta: 
1) on Yhdistyneiden kansakuntien jäsen, 
2) jolle ITU on antanut prefiksisarjan,
3) tai jolla on pysyvää asutusta, oma hallinto ja vähintään 800 km:n päässä isäntämaastaan.
 "Pysyvä asutus" ja "oma hallinto" -määritelmät täyttyvät, mikäli maa on listattu joko USA:n ulkoministeriön "Dependencies and Areas of Special Sovereignty" -listalla osoitteessa https://www.state.gov/s/inr/rls/10543.htm
 tai YK:n "Non-Self-Governing Territories" listalla osoitteessa http://www.un.org/en/decolonization/nonselfgovterritories.shtml 
No, eikö Kosovo sitten täytä yhtäkään näistä vaatimuksista?
Ei!
1) Kosovo ei ole YK:n jäsenvaltio. Sen liittymisen YK:iin ovat estäneet veto-oikeudella Venäjä ja Espanja. Venäjä pelkää, että jos Kosovo hyväksytään, antaa se huonon esimerkin sen omille separistialueilleen. Samaa pelkää Espanja Katalonian ja Baskimaan suhteen. 
2) Kosovon käytössä oleva Z6-prefiksi ei ole virallinen. ITU ei koskaan ole tätä prefiksiä Kosovolle antanut samoista syistä kuin Kosovo ei ole YK:n jäsen. Piru raamattua lukien Z6-asemat ovat siis piraatteja. 
3) Kosovo ei ole kummallakaan, ei USA:n ulkoministeriön eikä YK:n listalla itsenäisesti hallituista alueista. Jotta Kosovo siis saataisiin uudeksi DXCC-maaksi, DXCC-sääntöihin lisättiin uusi
4. kohta, joka kuuluu seuraavasti: 
4) Jos maa on IARU:n jäsen ja mikäli se myös löytyy USA:n ulkoministeriön listalta "Independent States of the World list" osoitteessa https://www.state.gov/s/inr/rls/4250.htm. 
Ja yllätys, yllätys – ARRL:n hallituksen kokouksen jälkeen huomattiin, että Kosovo sattumalta onkin kummallakin listalla! Sääntömuutosta yritettiin edellisen kerran muutama vuosi sitten, mutta silloin sitä ei selkeällä äänten enemmistöllä hyväksytty.

Jonkun maan väkisin hyväksyttäminen muuttamalla sääntöjä alentaa tietenkin DXCC-todisteen arvoa ja luotettavuutta. 
Nyt siis joku USA:n ulkoministeriön pikkuvirkamies pystyy päättämään, mikä on seuraava uusi DXCC-maa. Tosin, aiemminkin sääntöjä on venytetty kun on haluttu joku erityinen maa uudeksi DXCC-maaksi. Juuri tämän vuoksi ja DXCC-kähminnän lopettamiseksi hyväksyttiin 1990-luvulla uudet DXCC-säännöt, joiden piti lopettaa suhmuroinnit. 
Niiden kanssa on voitu hyvin elää näihin päiviin saakka .....

Mutta .... on asialla toki toinenkin puoli. DXCC-todisteen arvo ja kiinnostus sen workkimiseen on viime vuosina kovasti laskenut. Sen huomaa jopa Radioamatööri-lehdestä, joka kahteen vuoteen ei ole julkaissut DXCC-, banditai maratontaulukoita. SRAL:lla ei ole DX-ohjaajaa eikä DX-juttuja ole edes lehdessä. Myös etäasemat ym. digitalisoituva radiomaailma on vienyt osin pohjan pois siltä, että DXCC-maan workkiminen edellyttää oikeaa radioyhteyttä pisteestä A pisteeseen B. Mutta vielä tärkeämpää se, että uusia DXCC-maita ei ole vuosiin tullut. Kaikilla alkaa olemaan kaikki workittuna. Radioamatööreille täytyy saada "tykinruokaa" eli uusia maita, jotta DXCC-todiste saisi elinvoimaa.

Voihan olla, että nyt tehty sääntömuutos poikii muitakin uusia DXCC-maita? 

Kosovon DXCC-tiedot ovat seuraavat:
Maa: Republic of Kosovo Prefiksi: Z6 (epävirallinen) Alkamispäivä: 21.1.2018 Aika: UTC +1 CQ Zone: 15 ITU Zone: 28 Maanosa: Eurooppa Koordinaatit: 21.17 itäistä ja 42.67 pohjoista ADIF-maanumero: 522 
http://www.arrl.org/news/amendment-to-arrl-dxcc-rules-will-expand-dxcc

http://www.oh3ac.fi/Kerhokirjeet%202018/OH3AC_Kerhokirje_2018-2.pdf

Kosovoa bandilla
Kuuntelin Kosovon työskentelyä 40m ssb aamupäivällä vasta-asemat oli EU tietysti kaikki. Signaali oli hyvä täälläkin ja niin oli varmaan suurimmassa osassa EU, kutsujia sen mukaisesti, kaikilla virkkuu kuokuilla, sukkapuikoilla ja huonoilla maajohdoilla sitä varmaan luki. 

Se perinteinen EU tyyli ei ole muuttunut, huudetaan vaikka mikään kirjain tai numero ei omassa kutsussa satu pyydettyyn kutsuun.

Sitä vielä kannusti siellä operaattori joka teki omasta mielestään tehokasta työskentelyä, otti kutsun ja siinä samalla muistiinsa muutaman merkin seuraavasta kutsujasta. Jota heti seuraavassa yhteydessä tarjosi, tämän kun kutsujat huomasi, kannattaa kutsua jatkuvasti, vaikka edellinen yhteys olisi menossa, jonka seurauksena taajuudella keskeytymätön huuto. Sen ansiosta se muutaman kirjaimen tai numeron oikea omistaja ei tietysti päässyt läpi kuin useilla toistoilla jos silloinkaan. Nyt pileupin pito hidastui oleellisesti. Jos pileupin pitäjän vastaanotin olisi siirtynyt aina vähän uudelle taajuudelle, olisi jotenkin homma toiminut ja pileuppi hajaantunut. 

Mikähän on Bouvetin 3Y0Z retkeläisten tapa hoitaa päälle kaatuvat mahtavat pileupit, ainakin kokemusta on heille on periaateessa ehtinyt kertyä.
Tämä Bouvetin retki on harvinaisuudessaan historiallinen retki. 

Kosovon tilanne on meille ainakin helppo, tarjontaa tule olemaan jatkuvasti. Yhteyden jollakin alueella saa, vaikka sillä huonolla maajohdolla, kun tilanne vähän vielä rauhoittuu. 

FT8 työskentelijät, DX pedion uusi mode!

You have probably heard something about recent efforts to develop a
special "FT8 DXpedition Mode" in WSJT-X. This message aims to bring you
up-to-date on our progress, and generally to make our plans more widely
known.

The basic goal of *FT8 DXpedition Mode* is to enable DXpeditions to make
FT8 QSOs at the highest possible rates. We have been working together
with members of the Baker Island (KH1/KH7Z) group. Their planned
expedition will take place in June-July 2018. Like most major
DXpeditions, this one will almost certainly make a majority of its QSOs
using SSB and CW. However, the group is well aware of the rapid rise of
FT8 popularity, and they plan to use FT8 as well.

Making FT8 QSOs with KH1/KH7Z will require the DXpedition and everyone
trying to work them to use a new, yet-to-be-released version of WSJT-X.

We have tested the new program features on the air several times, and
found them to work well. Another test run will probably be scheduled in
a month or so. There will be plenty of advance publicity inviting
others to upgrade to a "Release Candidate" called WSJT-X v1.9.0-rc1, and
to join in trying to work one or more specific "pseudo-DXpedition"
stations at a certain time and frequency. In this way, we hope to
continue shaking bugs out of the program and generally to improve its
usability -- both for the DX operator and those seeking to work him.

FT8 DXpedition mode includes a number of new and innovative features.
For further details on what's in store, I draw your attention to a draft
of the "FT8 DXpedition Mode User Guide" posted here:
http://physics.princeton.edu/pulsar/k1jt/FT8_DXpedition_Mode.pdf

With best wishes,

-- 73, Joe, K1JT, for the WSJT Development Group



73 Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi





Ei kommentteja: