Oma blogiluettelo

perjantai 15. joulukuuta 2017

AATON MUKANA MAAILMALLA, OSA 70 KUUBA (CM)Hullunkurinen patsas kissoinee


Kuuba on Isojen Antillien suurin saari Karibian merellä ja oli aikoinaan maailman suurin sokerin tuottaja, mutta Neuvostoliiton hajottua alkoi raju alamäki sokerin tuotannossa. Sikarien valmistus sen sijaan on edelleen huomattava tulolähde. Sanotaan, että sikarien jättäminen ostoslistan ulkopuolelle on sama asia kuin kävisi kuussa, eikä ottaisi sieltä mukaansa kiven palasta. http://cheekyjaunt.com/buying-cuban-cigars-in-cuba-guide/

Maa on ollut pitkään  Yhdysvaltain kauppasaarrossa, joten kulutustavaroiden vaikea saanti vaikutti kansalaisten arkielämää. Vielä tänäkin päivänä tapahtuu saippuan kerjäämistä turistikohteissa.

Havanna

on yli 2 miljoonan asukkaan kaupunki joka perustettiin jo vuonna 1519, josta johtuen siellä on useita historiallisia palatseja ja linnoituksia. On äärettömän surullista nähdä niin monia tyhjillään olevia purkukuntoisia rakennuksia.


Vuonna 1982 vietin pariviikkoisen loman Havannassa ja vain turisteja olevassa Varaderossa http://www.rantapallo.fi/kuuba/varadero/
Tämä loma on erikoisesti jäänyt mieleeni, sillä poislähtö Havannan lentokentältä ei sujunut niin joustavasti kuin tapahtuu Strömsössä. Kävi nimittäin niin, ettei ⅔ ryhmästämme päässyt koneeseen lainkaan.

Paluulennon vahvistus

Ryhmämme 20 henkilöä asettui tavanomaisesti jonoon lähtöselvityksen eteen, mutta mitä tapahtuikaan? ensimmäisenä ollut esitti passinsa, mutta virkailija pyysikin häntä siirtymään syrjään, ja samoin kävi myös seuraavana olevalle. Tässä vaiheessa selvisi oppaalle, että hän oli unohtanut vahvistaa paluulennon, sillä silloin voimassa olleen säännön mukaan se piti tehdä vähintään 72 tuntia ennen lentoa. Kun kaikki muut matkustajat olivat siirtyneet koneeseen,  meni myös virkailija sinne  ja laski vapaat paikat. Niitä oli 7, joten opas joutui kartoittamaan kunkin kiireellisyyden kotimaassa. Minun piti olla työpaikalla ylihuomenna, joten pääsin lähtemään tällä lentovuorolla. Kuinka muiden kävi jäi minulle epäselväksi.

Uudelleen Kuubaan

35 vuoden kuluttua. Marraskuun lopulla 2017, saavuttuamme Jose Marti`n kansainväliselle lentokentälle yritimme päästä saapumishalliin, mutta virkailija tarkisti matkalaukkumme ja totesi suuren lommon laukussani ja osoitti meidät takaisin jollekin luukulle, ilmeisesti hakemaan todistusta vakuutusyhtiötämme varten. Onneksi laukkuni oli huipputasoa ja saimme lommon oikaistuksi ja pääsimme aulaan. Tällaista episodia en ole kokenut millään muulla lentoasemalla.

Risteilimme Havannasta myös muille Karibian saarille ja saavuimme 2 kertaa sisään kaupunkiin MSC:n Opera nimisellä risteilijällä. Mereltä päin lähestyttäessa ajetaan ensin Entradan kanaaliin, jonka vasemmalla puolella sijaitsee Del Morro linnake espanjalaiselta ajalta sekä oikealla puolella Malecon 8 km pitkä rantakatu, jonka takana siintävät Vieha Habanan rakennuksien silhuetit. Satamaan mahtuu kerrallaan 2 risteilijää, maihin mentäessä on ensiksi passintarkastus, jossa luovutetaan Turistikortti ( 2 vkon matkamme ajaksi jouduimme ostamaan 3 Turistikorttia). https://www.shutterstock.com/video/clip-13483394-stock-footage-aerial-drone-canal-de-entrada-to-havana-port-cuba-slight-movement.html?src=rel/6202406:5


Laivaterminaali sijaitsi ihan vanhan kaupungin kyljessä eli kävelymatkan päässä kaikista historiallisista kohteista, kuten El Capitolio, joka toimi alun perin Kuuban hallituksen istuinpaikkana, myöhemmin tiedeakatemiana. Vieressä sijaitsee muhkea Gran Teatro. Myös Plaza de Armas ja Plaza de Catedral ovat helposti saavutettavissa kävellen. Tuon tuostakin tulee eteen eri alan taiteilijoita; katusoittajista eläviin patsaisiin. Sen sijaan Jose Marti memorial monumentti on sen verran kaukana, että sinne kannattaa mennä jonkunlaisella kulkuneuvolla; joita ovat esim. vossikka, vanhat kunnostetut 50-60 luvun autot. Taksat kannattaa sopia kuljettajan kanssa ennen astumista kulkuvälineeseen. Maksuksi kelpaavat eurot ja usd, mutta suosittelen käytettäväksi turistipesoja eli CUC, koska tarvitset niitä myös ravintoloissa. Yksi Euro vastaa 1.17 CUC ( peso convertible), paikallinen peso on vain neljännes turistipesosta, mutta sitä käyttävät maan kansalaiset.

La Bodequita del Medio

on kuppila, jossa kirjailija Hemingway tapasi käydä naukkaamassa mojiton tai daiqurin. Samoin siellä kerrotaan käyneen herrat Salvador Allende sekä Pablo Neruda. Paikan löydät helposti Catedral aukion läheisyydestä. Tällä samalla kadulla on elävä musiikki voimissaan, sillä useissa ravintoloissa on orkesteri keskellä päivääkin. Suosittu kohde on myös kirjailija Heminwayn kotikartano, noin 20 km päässä keskustasta. Täällä hän kirjoitti Nobel palkitun kirjansa Vanhus ja Meri. Olen käynyt kahdessa hänen kodissaan, jotka ovat samantyyppiset , ja joissa molemmissa vilisi kissoja; toinen sijaitsee Floridan West Key:ssä. https://www.is.fi/matkat/art-2000000627419.html

Havannan talot eivät ole juuri lainkaan muuttuneet näiden 35 vuoden aikana, vaan paremminkin ne ovat entisestäänkin rapistuneet. Monet asukkaat ovat joutuneet muuttamaan pois asunnoistaan, sillä talojen luhistumisvaara on ilmeinen. Huomattava edistyminen on tapahtunut valtion hallinnossa, sillä nyt sallitaan yksityisten ihmisten ryhtyä yrittäjäksi, kuten ravintolan pitäjiksi tai turistien majoittamisen koteihinsa.Veitsenteroittaja työssään. Laikka  pyörii poljettaessa.


Havannan nähtävyyksistä yksi kuvatuimmista rakennuksista on Capitolio.Rouvilla riittää puhumista.


Vanhat kunnostetut autot ovat turistien keskuudessa haluttuja takseja.


Vallankumosaukiolla on kokoa, kuin myös vieressä olevalla Jose Martin monumentilläkin.Korjausmiehiä kaivattaisiin tämänkin rakennuksen entisöintiin.Näinkin uutta taidetta voi löytyä Vanhan Havannan aukioilta.
Vanha kuvernöörin palatsi.

Teksti Aatto,oh6pn@sral.fi, IPA-Botnia

73 Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi

Ei kommentteja: