Oma blogiluettelo

torstai 2. marraskuuta 2017

AATON MUKANA MAAILMALLA, OSA 69 DOMINICA (J7)




Dominican pääkaupunki Roseau ennen syksyn 2017 trooppista hirmumyrskyä
https://www.youtube.com/watch?v=kyLEeQhBaqk ja sen jälkeen  näkymä oli surullinen.

Vierailin viimeksi Dominicassa parisen vuotta sitten ja tuntemukseni saaren viehättävyydestä vahvistui entisestään; kohde todella miellyttää minua. Saari on itsenäinen kahden ranskankielisen Guadaloupen ja Martiniquen välissä oleva valtio, joka kuuluu Windwardin saaristoon. Maasto on vuoristoista, jota peittää 60% trooppinen sademetsä. Saaren itäosassa sataa runsaasti jopa 7.5 metriä vuodessa. Tässä syy jokien suureen määrään ( 365 kpl).
Vesiputoukset houkuttelevat turisteja puoleensa, sillä kuumalla ilmalla on mukava vilvoitella vesiryöpyn alla ja uiskennella syvänteissä. Tällaiset virkistysmahdollisuudet ovat tervetulleita, sillä patikoiminen vuorten rinteillä risteilevillä poluilla, on lämmintä puuhaa.

Outo haju yllätti

Dominica on poikkeuksellinen Karibian saari, sillä siellä sijaitsee maailman toiseksi suurin kiehuva järvi. Maaseudulla liikuttaessa ei pidä oudoksua hajua, joka muistuttaa mädäntynyttä kananmunaa. Syy löytyy rikkipitoisesta vedestä, joka purkautuu tuliperäisestä maa- aineksesta ja kuumista lähteistä. Lähteiden läheisyydessä sijaitsevissa kylpylöissä nautitaan kuumista mineraalipitoisista, ihon terveyttä hoitavista kylvyistä.



Papaijan elinkaari

Dominican pinta-alasta on vain 8-9% vihannesten ja hedelmien viljelyyn sopivaa maata, mutta trooppisen ilmaston ansiosta on sato riittoisa, joten tuotannosta voidaan osa viedä ulkomaille; pääasiassa Iso-Britanniaan.
Dominicasta on kehittynyt erinomainen ekomatkailukohde ja tästä sille on myönnetty jo vuonna 2005 ensimmäisenä maana Green Globe21 kestävän kehityksen sertifikaatti.

Yksi saarella kasvavista lukuisista hedelmistä on papaija, jonka elinkaari poikkeaa huomattavasti muista hedelmistä. Papaija on kypsä vasta yhdeksän kuukauden jälkeen taimien istutuksesta. Ennen istutusta on siemenet kasvatettava oraalle, jolloin selviää, onko kasvi tyttö/poika -puolinen tai sukupuoleton. Sen jälkeen seuraa seulonta eli taimista poistetaan ne, jotka ovat poikapuolisia. Vain tyttö- ja sukupuolettomat taimet istutetaan maahan. Hedelmän vastapuristettu mehu on taivaallisen hyvää.

Hirmumyrskyjen kohde

Vuonna 1979 Karibialla raivosi hurrikaani David, joka hirmuisella voimalla iski päin Dominicaa, jolloin ¾ saaren asukkaista menetti kotinsa ja valitettavasti myös useampia ihmisiä menehtyi. Saari jäi ilman sähköä, joten puhelinyhteydet ulkomaailmaan olivat poikki. Mutta radioamatööri Fred White (sk) oli valmis auttamaan, vaikka hänen talonsa katto tuhoutui myrskyn mukana ja varsinainen antenni rakennelma romahti, onnistui hänen asentaa uusi lanka-antenni, jolla hän sai radioyhteyden naapurisaarelle, josta lähetettiin apuvoimia pelastustöihin.

Sama toistui syyskuussa 2017, kun hurrikaani Maria puolestaan riehui raivokkaasti 260 km tuntinopeudella ja tuhosi saaren kasvillisuuden sekä puurakenteiset talot, jäljelle jäi vain betoni valmisteiset talot.
Samalla jouduttiin sanomaan toistaiseksi hyvästit pääelinkeinolle, turisimille. Normaalisti saarelle vierailee 28 eri laivayhtiöiden risteilyaluksia.
Tästä osoitteesta voit kuunnella radioamatöörien hätäliikennettä hurrikaani Marian aikana:


Dominica sai rahallista avustusta mm. Karibialla sijaitsevasta katastrofirahastosta lähes 19.4 milj. usd.

Toivon ja uskon, että saari  toipuu tästä kauheasta luonnon- mullistuksesta ja turistit pääsevät vielä nauttimaan saaren upeista maisemista, kunhan luonnon toipumiselle annetaan aikaa.



https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/15ef67c8d6ede3dd



Matkatoimisto Lybos Toursin turistiopas hoiti tyylillä tehtävänsä



Lybos Toursin kiertoajelulla tarjoiltiin myös paikallisen panimon Kubuli- olutta. 


Papaija hedelmät ovat valmiita syötäviksi yhdeksän kuukauden kuluttua istutuksesta https://anna.fi/ruokajutut/hedelmaopas/papaija


Kuumavesilähteestä nousee voimakas rikin haju, joka tulee syvältä tuliperäisen maan uumenista

Matkamuistoja tarjolla sademetsän siimeksessä


Hurrikaani David teki vuonna 1997 pahaa jälkeä Dominicassa. Kuva otettu kasvitieteellisestä puutarhasta, jossa banianviikunapuu on kaatunut bussin päälle.


Teksti ja kuvat Aatto,  oh6pn@sral.fi, IPA-Botnia


73 Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi

Ei kommentteja: