Oma blogiluettelo

sunnuntai 1. lokakuuta 2017

AATON MUKANA MAAILMALLA, OSA 68 TUNISIA ( 3V8)

Maisema, joka silminnähden rentouttaa katselijan.


Jasmiinivallankumous


Tunisiassa on valitettavasti tapahtunut terrori-iskuja, jotka ovat
kohdistuneet turisteihin. Näin kävi huhtikuussa 2002, kun tankkiauto ajettiin synagogan seinään Djerban’n turistisaarella. Iskussa kuoli 21 henkilöä, joista suurin osa oli eurooppalaisia.


Vuonna 2010 eräs katukauppias kyllästyi poliisin korruptioon siinä määrin, että hän teki polttoitsemurhan. Seuraavana vuonna alkoi vallankumous, jossa vaadittiin silloisen presidentin viraltapanoa. Sekasorto paheni entisestään ja vuonna 2015 tapahtui jälleen terrori-iskuja ja se luonnollisesti vaikutti turismiin.


Tänä päivänä Ulkoasiainministeriö kehottaa Tunisiaan matkustavia noudattamaan erityistä varovaisuutta.


Sidi Bou Said maurilaiskylä

On viehättävin kyläyhteisö, jonka olen maailmalla nähnyt. Kylä sijaitsee n. 20 km päässä Tunisiasta, jonne pääsee helposti esim. TGM-junalla, jonka päätepysäkki on La Marsa.


Toimittaja Mia Pykälä-aho kirjoitti vuonna 1997 Maailmanmatkaaja lehdessä tästä kohteesta seuraavasti: “ Matkani 3. päivänä menetin sydämeni korkealla kukkulalla sijaitsevalle häkellyttävän kauniille arabi kylälle, jonka viehätysvoimaa ei edes turistivirta ole voinut sammuttaa. Kaikki talot on maalattu valkoisiksi ja ikkunakehykset sekä ovet taivaan sinisiksi, koska sininen väri suojelee paholaiselta. Ikkunoita kehystävät raudoitetut ristikot, joiden takaa naisten oli tapana kurkkia ulkomaailmaa, kun naisen asema oli toinen kuin tänä päivänä.
Nykyään ristikoita pidetään ainoastaan siksi, että ne koristavat ikkunaa kuin koru. Asukkailla ei ole lupa muuttaa talojen värikoodia.
Valtavat jasmiini köynnös puskat pehmentävät arkkitehtuuria. Paikka ei ole ainoastaan turistien suosiossa, vaan myös tunisialaiset tulevat tänne viettämään aikaa kahviloissa juoden minttuteetä ja polttaen chichaa eli vesipiippua.”


Tunisian perinneruoka

Gargoulette syntyi tarun mukaan vahingossa ja tähän liittyi myös turkkilainen sauna. Ruoka muistuttaa meidän karjalanpaistia ja se valmistetaan saviruukussa, jossa lihan ja vihannesten annetaan kypsyä miedolla lämmöllä pitkään. Tunisiassa naisilla oli tapana käydä turkkilaisessa saunassa kylpemässä päivisin, sillä aikaa kun miehet työskentelivät. Eräs nainen oli lähdössä saunomaan ja jotta hänellä olisi mahdollisuus kylpeä rauhassa, laittoi hän ruuan valmiiksi uuniin. Joskus saunominen venähti pitkäksi, sillä olihan paikka otollinen kuulumisten vaihtoon ja niinpä nainen viipyi kerran saunareissullaan 3-4 tuntia liian pitkään. Kun hän palasi kotiin, oli hän peloissaan, koska nyt ruoka ei valmistuisi ajoissa. Saviruukku oli kuitenkin muhinut lämmössä ja naisen yllätykseksi ruoka oli kypsynyt ihan valmiiksi.


Outoa käytöstä oppaalta


Osallistuimme Tunisissa laivayhtiön järjestämään 4 tunnin kiertoajeluun, jonka kohteina oli Sidi Bou Saidin lisäksi mm. American World War2 hautausmaa, Karthagon jäänteet ja Kasbohin neliömäinen aukio, jossa useiden Tunisian lippujen keskellä kohosi suurikokoinen monumentti ja toiseen reunaan oli rakennettu kaupungintalo.
Oppaamme oli kyseisen päivän aamuna ilmeisesti noussut ylös väärällä jalalla, sillä hän oli suivaantunut maansa asioista. Hän oli vahvasti sitä mieltä, ettemme saisi kunnollista hoitoa heidän sairaalassaan, jos sinne joutuisimme. Myös maan presidentti joutaisi muuttaa muualle, viekää hänet mennessänne, oli hänen toivomuksensa.


Taatelipalmuja

on viljelty jo 1000 vuoden ajan niiden maukkaiden hedelmien ansiosta. Niiden koko, muoto ja maku vaihtelivat lajikkeiden mukaan. Kuivattuna ne säilyvät vuosikausia. Yksi palmu tuottaa n. 50 kg taatteleita. Paras sato saavutetaan 20-70 vuotiaina, ja ne ovat tuottavia aina 100 vuotiaaksi asti. Yhdessä keitaassa saattaa olla jopa 400 000 palmua, joten taateli alue voi tuottaa 20 milj, kiloa taateleita.


Ajankohtaista


Lähi-idän boikotti koskettaa myös matkailijoita. Olimme varanneet lentolipun Abu Dhabiin, mutta Qatarin lentoyhtiö peruutti lennon ilmeisesti boikotti tilanteen takia ja maksoi lipun hinnan takaisin. Jouduimme ostamaan uudet liput eri yhtiön koneella ja tietysti tulivat kalliimiksi.




Ensi silmäys Tunisin satama-alueelle, joka sijaitsee La goulette- nimisessä kaupungissa. Etäisyys pääkaupunkiin on 7 kilometriä.




Kaatuneiden amerikkalaisten hautausmaa. Hautoja on yhteensä 2841.




Arabikylän rakennukset ovat hivelevän kauniita. 




Tunisin keltaiset taksit erottuvat liikenteessä, ja niitä on todella runsaasti.



TyylinäyteTunisian arkkitehtuurista.



Matkamuistoja Karhagon historiallisen kaupungin raunioiden edessä.


La Gouletten satamassa oli jokunen auto odottamassa  noutoa autoliikkeisiin.

Teksti ja kuvat Aatto, oh6pn@sral.fi, IPA-Botnia


73 Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi

Ei kommentteja: