Oma blogiluettelo

maanantai 10. heinäkuuta 2017

[OHDXF] Uutta VOACAP P2P-graylinepalvelussa




 IARU-kisassa olin mukana lähinnä tutkimassa kelejä, ei sen suurempaa panosta tällä kertaa. 40 M:llä huomasin että pystyin vaatimattomalla dipolilla ajamaan 9M2-, VK6- ja E2-asemia melko vaivatta myöhäisiltapäivällä. Lisäksi kuului JA- ja BY-asemia. Kello oli 16 UTC:n molemmin puolin, joten varsinaisesta grayline-kelistä ei ollut vielä tietoa. Mietenkin, mistä on kyse ja kun käytin VOACAP P2P-grayline-karttaa, niin nopeasti pääteltynä kyse oli siitä, että yhteysvälin maantieteellinen keskikohta oli joko hämärävyöhykkeellä (lähellä astronomisen hämärän loppua) tai juuri siirtynyt siitä pimeään.

Tästä inspiroituneena lisäsin VOACAP P2P (point-to-point eli tietyn yhteysvälin) grayline-laskentaosioon (www.voacap.com/p2p/index.html > All-year grayline) neljä uutta ajankohtaa, jotka liittyvät valitun yhteysvälin maantieteellisen keskikohdan auringonnousu- ja -laskuhetkiin:

MIDPT ASTRO = yhteysvälin maantieteellisen keskikohdan astronomisen hämärän alkuhetki eli pimeyden loppuhetki (eli kun Aurinko on 18 astetta horisontin alapuolella) ja tähän liittyvä MIDPT RISE = auringonnousu yhteysvälin maantieteellisessä keskikohdassa

MIDPT SET = auringonlasku yhteysvälin maantieteellisessä keskikohdassa ja tähän liittyvä MIDPT ASTRO = astronomisen hämärän päättymishetki eli pimeyden alkuhetki (eli kun Aurinko on 18 astetta horisontin alapuolella)

Nämä ajankohdat on nyt myös nähtävissä Google Map -kartalla, kun klikkaa tulossivun DATE-sarakkeessa olevia päivämääriä (kaikki päivämäärät ovat webbilinkkejä).

Ks. myös suomenkielistä käyttöohjetta: http://voacap-optimaalinen-antenni.blogspot.fi/2017/07/voacap-p2pn-grayline-palvelu.html

73 Jari OH6BG

_______________________________________________
OHDXF mailing list
ohdxf@sral.fi
https://www.sral.fi/mailman/listinfo/ohdxf

73 Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi

Ei kommentteja: