Oma blogiluettelo

lauantai 1. huhtikuuta 2017

AATON MUKANA MAAILMALLA,OSA 62 MALTA (9H)Mdinan kujilla kuulee vain vossikan ääniä

Malta koostuu useasta saaresta, joista kolme on asuttua, Malta, Gozo ja Comino. Näiden pinta-ala on vain 316 km2, joten se on pienempi kuin Vaasan lähistöllä oleva Isokyrö. Asukkaita on kuitenkin noin 440.000 ja heidän äidinkielensä on joko malta tai englanti.

Suosittu elokuvien filmauspaikka

Malta on saanut runsaasti mainosta siellä filmattujen elokuvien johdosta,kuten esim.By the Sea,Captain Philips ja kauhuelokuva World War Z, joissa päätähtinä olivat Jolie Pitt, Brad Pitt ja Tom Hanks.
Maltan luonto on karua, lukuunottamatta Buskett-aluetta, jossa kasvaa tammia, mäntyjä ja laakeripuita. Näiden puiden siimeksestä kohoaa Maltan presidentin kesäasunto, Verdalan palatsi.

Valletta,ainutlaatuinen pääkaupunki

Ritarien Valletta on Euroopan pääkaupungeista pienin,ja samalla se on UNESCON yksi upeimmista historiallisista kohteista koko maailmassa, sillä se on ollut niin foinikialaisten, karthagolaisten,
 roomalaisten, bysanttilaisten, arabilaisten ja brittien hallussa. Kaupunki sijaitsee kapealla niemellä, joten nähtävyydet ovat helposti löydettävissä. Yksi tunnetuimmista käynti kohteista on Barrakka puisto, jossa sijaitsee vuodelta 1574 peräisin oleva Suurmestarin palatsi. Ei sovi unohtaa pistäytyä myös Grand Masters palatsissa, joka nykyisin on Maltan presidentin ja parlamentin käytössä. Laivamme kiinnittyi aivan kaupungin kylkeen, josta oli helppo kävellä Vallettan keskustaan.

Tandemilla kohteisiin

Maltan saari on vain 14.5 x 27 km suuruinen, joten nähtävyyksien ja uimarantojen saavuttamisen voi tehdä helposti polkupyörällä. Tästä minulla on hyvä kokemus, sillä vietin siellä ystäväni Raimo M. kanssa parin viikon loman. Asuimme muutaman kilometrin päässä pääkaupungista George Bayn vieressä olevassa Villa Rosassa. Sattumalta tuli vastaamme pyörävuokraamo, josta saimme vuokratuksi kahden poljettavan tandemin. Koska ensituntuma pyörään oli positiivinen, niin vuorasimme sen käyttöömme moneksi päiväksi. Emme selvinneet tästä toimenpiteestä puhatain paperein, sillä eräänä aamuna lähdön hetkellä saimme paikalliselta rouvalta huomautuksen epäsiveellisestä pukeutumisesta. Olimme ilman paitaa.

Suosittuja rantoja olivat mm. Mellieha Bay saaren luoteisosassa sekä Slieman/St.Julian lähellä olevat uimarannat. Minulla on tallessa käyttämämme kartta, johon merkitsin jokaisen käydyn rannan kommetteineen. Tärkeintä oli silloin baarin olemassaolo, niinpä kartassani on merkintä mm.Paradise Bayn kohdalla "pieni, ei baaria".

Valletan ulkopuolelta

löytyy useita kohteita joihin halusin palata uudemman kerran, ja tämä tapahtui pari vuotta sitten, tällä kertaa bussilla, sillä liikenne on edellisen käynnin jälkeen lisääntynyt monin kertaisesti.Yksi kiertoajelumme kohteista oli Marsaxlokk, joka on Maltan suurin kalastajakylä, jonka laitureissa on kirkkailla väreillä maalattuja veneitä, luzzuja. Veneiden keulaan on maalattu silmän kuva. Satamassa pidetään sunnuntaisin kalamarkkinat, jolloin on tarjolla merielävien lisäksi paljon muutakin tavaraa.

Mdina

Entinen pääkaupunki on muurien ympäröimä, autoton hiljainen kaupunki, jossa asuu noin 250 henkilöä. Erikoista tässä yhteisössä on benediktiini luostarissa asuvat nunnat (20), jotka eivät poistu sieltä lainkaan.
Malta on IPA jäsenvaltioSuomeksi opastettuja Maltan matkoja järjestää ainakin 

Kohde on myös omatoimimatkaajille helppo ,sillä majoitus on helposti löydettävissä ja huoneiden hinnat ovat edullisia. Finnair lentää Maltalle kolmasti viikossa, ajalla 9.4-24.10.2017.
Entisen pääkaupungin, Mdina, portin takaa löytyy hiljainen kaupunkiMaltan saarella on nähty suurta vaivaa murikka-aitojen tekemiseksi

Sininen luola kutsuu veneilijöitä
Viiniviljelmät kuuluvat myös Maltalaiseen maaseutuun
https://www.taloustaito.fi/Teemat/Viini/Viinijaruoka/Historiallisia-viinimakuja-Maltalla/Kalastajien veneet ovat maalatut kirkkain värein
Maltan ritarikunnan käyttämä symboli on painettu myös t-paitoihinMaltan pääkaupunki Valletta on kulttuurihistorialtaan ainutlaatuinen
Teksti ja kuvat:Aatto,oh6pn@sral.fi,IPA-Botnia


73, Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi

Ei kommentteja: