Oma blogiluettelo

sunnuntai 14. helmikuuta 2016

SSB lähetteen taajuuden korjaaminen ja kevyt antennit pedioilla

Pienhiukkas kiihdyttimen raaka-ainetta, poltettavia pilkkeitä

Sisälmys:

Tulevia FT4JA ja VK0EK
Tulevia CW kisoja
SSB lähetteet peditioilla
CCF postituslistalla käydään keskustelua kuuntelemisen merkityksestä kilpailuissakin
Hiljaisen järven äänet
Esa Kotilaisen mikit oli jään alla

Tulevia

FT4JA Juan de Nova 29.3 -14.4.2016
VK0EK Heard Isl 20.3 - 11.4.2016

DX_Calender

Tulevia CW kisoja

ARRL International DX-contest 20-21.2.2016

SSB lähetteet peditioilla

Täytyy myöntää että mieluiten olen cw:llä, ja ensisijaisesti kerännyt dxcc-maita. Olen jo aikoinani huomannut että cw:llä pääsen helpommin läpi, kuin ssb:llä. Joten nyt vain nuo bandipuutteet ovat jääneet ssb modelle. Nytkin tulevat VK0EK ja FT4JA paikattavaa löytyy juuri ssb modella, eri HF- bandeilla.

Kuuntelen nyt 7P8C tulee 7146 ihan mittaria nostaen, kello on 03.00 z hyvin meni jenkkien sekaan. Mutta ssb lukeminen on vaisua, lähetteen lukeminen voisi olla helpompaa jos ssb lähetteessä olisi korkeita  taajuuksia mukana nyt,  se on vain matalaa murinaa. Kannattaisi ottaa mukaan headsettia joissa on myös muita kapselia kuin se perus-setti, ja perusrigin säädöt oikeaksi. Ne ei vain sovi kaikille äänille, jos luettavuutta haetaan maksimiin. 

On suorastaan sarkastista mennä kalliille peditiolla ja ssb lähete on matalia ääni korostaen, jos operaattorilla on vielä matalat taajuudet voimakkasti esillä puheäänessä. Siihen yhdistäen kevyt antenni ratkaisut, on täällä toisessa päässä, only ssb kavereilla, valmis yhdistelmä jossa kuuleminen on haastavaa näillä keleillä.

Toisaalta on myös myönnettävä että omassa kuuloalueessa on jo vuosia sitten todettu selvä kuoppa, se tuskin korjaantunut vuosien kuluessa. Joten tässä "poikkitieteellisessä" vuosia kestäneessä kenttäkokeessa tämä varmasti vielä korostuu.

CCF postituslistalla käydään keskustelua kuuntelemisen merkityksestä kilpailuissakin

Eikä pidä uskoa mitä ruudulla dx-vihje kertoo.

"Mailman vaikein kutsumerkki cw:llä 5J1E"  kirjoittaa Ville Hiilesmaa OH2MM PY2ZEA
8%  (164/2072) sai kutsun HJ1E :na

Tämän keskustelun avaamiseen on selvä syy CQ WW CW 2015 osan lokit tulleet katsottaviksi. Siellä useampi OH kisa operaattori kertoo vasta-asemien omaan lokiinsa merkkaamista vääristä kutsuista. Jotka ovat lähemmässä tarkastelussa osin paljastuneet dx clusteriin annetusta virheellisista infoista. Siis vai klikattu ruudulla olevaa kutsua ja siten mennyt omaan lokiin myös vääränä. Se mikä osuus näissä on tahallaan väärin annetuiksi, on selvittämätön asiat. No ehkä se ensimmäisen virheellisen antajan kutsumerkki saattaa auttaa, tai ei.

Nyt ollaan jo muutama vuosi sitten  CQ WW kisojen lokien tarkastuksessa siirrytty nykypäivään. Dx-clusterien ja RBN reverse beacon  palvelujen perusteella voidaan haarukoida, monenlaisia vilppiyrityksiä kisoista pois jos kisan järjestäjät niin haluaa. Vuosien varrelta löytyy tilanteita jossa huipputulos on ollut poissa lopullisista tuloksista.

www.reversebeacon.net/
www.contestclubfinland.com/

Hiljaisen järven äänet

Järvenrannalla asuneena nuo jään päälliset äänet ei enää yllätä, jos lunta jään päällä vähän niiden voimakkuus saattaa kuulijan yllälättää. Pitkän railon syntynyttämä ääni saattaa sekuntteja kestää. Keväisin tämä on päivittäinen ilmiö, lumen sulaessa päivällä, iltaisin pakkasen jäädyttäessä sulaneen veden syntyy uusi jääkuori joka yöllä vonkuu, railojen siihen syntyessä. Käsittäkseni railoja syntyy jään elämisestä, joka edullisissa olosuhteissa kuulemma saattaa laajentua noin 50cm kilometrillä, tai järvenpinnan tason korkeuden muutoksista jään alla. Tämä Sonnanjärvi on osa Kymijoen vesistöä läpivirtaus on oleellinen osa veden vaihtumista. Syyspuolella on veden pinta korkeammalla jääteitteen muodostumisen aikana, talvella pinta laskee ja jää railottuu ja vonkuu mahtavasti.

Esa Kotilaisen mikit oli jään alla  paikallisella Karijärvellä

http://www.kouvolansanomat.fi/Online/2016/02/11/Esa%20Kotilainen%20%C3%A4%C3%A4nitti%20j%C3%A4%C3%A4nalaista%20el%C3%A4m%C3%A4%C3%A4%20%E2%80%94%20ja%20yll%C3%A4ttyi/2016220292111/4

73, Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi

Ei kommentteja: