Oma blogiluettelo

keskiviikko 4. marraskuuta 2015

AATON MUKANA MAAILMALLA, OSA 45 BHUTAN (A5)


Punakhan Dzong on näyttävä linnoitus Pho- ja Mo- jokien risteyksessä.
 

Lento New Delhistä Drukairin (Royal Bhutan Airlines) Airbus A319-koneella oli mieliinpainuva, sillä ikkunoista avautuivat upeat Himalajan vuoret, mukaanlukien maailman korkein vuori Mt. Everest 8848 metrin
korkeudellaan. (vihje: varaa ikkunapaikka koneen vasemmalta puolelta)
Laskeutumimen Bhutanin kansainväliselle Peron lentokentälle, joka sijaitsee viisi kilometriä korkeiden vuorten välissä syvällä laakson pohjalla, oli lentokapteenin taidon näyte, Vain muutama vuosi sitten vain harvoilla ohjaajilla oli pätevyys laskeutua kyseiselle kentälle. Sumuisella tai pilvisellä säällä laskeutuminen kentälle on kokonaan kielletty, koska kentällä ei ole mittarilentolaitteita.
 
Ukkoslohikäärmeen maa.
 
Bhutan (Druk Yul) on kuningaskunta Himalajan etelärinteellä ja on kooltaan hieman Viroa pienempi. Vuonna 2008 tapahtui maassa hallintouudistus, jolloin Bhutan sai perustuslain, pääministerin, hallituksen ja parlamentin.
Pohjoisrajalta alkaa Kiinalle kuuluva Tiibet. Maan nykyinen pääkaupunki (vuodesta 1961) on Thimphu 2320 metrin korkeudessa, joka aiheutti tottumattomalle painajaisunia. Maasto on lähes 86 % puiden peittämää vuoristoa, joiden lomassa polveilee laaksoja ja niittyjä.
Maa avautui ulkomaalaisille niinkin myöhään kuin 1974, ja otti maailman viimeisenä valtiona television käyttöön.
 
Rajoituksia turistien määrässä
 
Maan hallitus rajoittaa turistien määrää asettamalla 250 usd päivämaksun jokaiselle tulijalle. Summa sisältää valtiolle maksettavan veron 70 usd ja loput kattaa hotellin täysihoidolla sekä paikallisen oppaan että autonkuljettajan palvelut. Tarjolla on lisämaksusta useita erikoismatkoja, kuten valokuvaus-, lintujen bongaus-, koskenlasku- ja kalastusretkiä. Jokaisella turistilla on oltava tietty paketti, koska yksin matkustaminen ei ole mahdollista.
 
Kehnot maantiet.
 
Kiertomatkamme reitti oli yllättävän lyhyt, välimatkojen ollessa 54-71 km pitkiä, mutta ajoaika kesti kuitenkin jopa kolme tuntia. Varsinkin tieosuus pääkaupungista Punakhaan oli äärinmäisen surkeassa kunnossa, sillä tiellä liikkui kymmeniä maansiirtoajoneuvoja leventämässä vuoren rinteeseen louhittua tietä.
 
Kipuaminen kohti Tiikerinpesää.
 
Bhutanin matkalla on huomioitava kävellen suoritettavat tutustumisretket. Yksi tälläinen kohde on Parossa 3120 metrin korkeudella sijaitseva Taktshangin eli Tiikerinpesän luostari.
Rakennus on vuodelta 1692 ja on yksi maan suosituimmista vierailukohteista. Vaikka lähtöpiste kipuamiselle on yli kahden km korkeudessa, niin silti jäi vaivaloista kävelyä vielä 900 metriä Paron laakson yläpuolelle. Ryhmästämme vain kaksi kuudesta selviytyi urakasta. Itse jäin puolivälissä olevalle taukopaikalle nauttimaan tarjotusta teestä. Alas tullessani tunsin jalkojeni tärisevän rasituksesta. http://parotaktsang.org
 
Hedelmällisyyden vertauskuva
 
Lähellä Punahkan kaupunkia sijatsevassa kylässä koimme hämmentävän kokemuksen paikallisesta kulttuurista, sillä  talojen seiniin oli piirretty suurikokoisia falloksen kuvia. Niitä oli myös puusta veistettyinä matkamuistomyymälöissä sekä myös kujilla lasten kauppaamina. Asukkailla on uskomus että fallos toimii hedelmällisyyden vertauskuvana sekä pahojen henkien karkottajana.
 
Kulttuurikohteita
 
Matkamme Bhutaniin tapahtui lokakuussa 2015 ja matkanjärjestäjänä oli Mandala travel ja matkanjohtajana toimi firman toiminnanjohtaja. Matkan tutustumiskohteet olivat Dzongit eli linnoitukset, luostarit, uskonnolliset rakennukset ja monumentit. Linnoitukset ovat upeita rakennuksia, joissa toimitetaan niin hengelliset kuin hallinnollisetkin asiat, kuten oikeusistunnot.
 
Matka antoi erinomaisen tuntuman tiibetinbuddhalaisuuteen perustuvaan kulttuuriin. Saimme nähdä ja kokea yhden maailman harvinaisimmista matkakohteista.
 
 
 
Tässä osoitteessa tämänhetkinen käytyjen maiden lista; http://www.dxfc.org/index.php?categoryid=6&callsign=OH6PN




Sain miellyttävän tehtävän tuttavaltani viedä viemisiä Bhutaniin. Tapaaminen Thimphussa  hotelli Kisassa oli muistiin jäävä tapahtuma
 
 
 
 
Bhutanin lapset eivät anele rahaa eikä kyniä. 
 
 
  
 
Talojen seiniin oli piirretty hedelmällisyyden vertauskuva. 
 



Rukousmylly Himalajalla. Takana häämöttää Tiikerinpesä-luostari. 
 
 
Omakotitaloja rinteessä.
 
 
 
Tässä risteyksessä oli aijemmin liikennevalot, mutta ne jouduttiin poistamaan, sillä asukkaat piti niitä liian tunteettomina. 
 
 
Bhutanin kansalliseläin on takini eli härkägemssi, joka voi painaa jopa 350 kg. 
 
 
Riisinjyvän irrottaminen tapahtuu vanhan perinteen mukaisesti. 
 
 
 
73, Pertti OH5TQ
 
 



Ei kommentteja: