Oma blogiluettelo

keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

AATON MUKANA MAAILMALLA​, OSA 19, KOREAN TASAVALTA ( ETELÄ-KORE​A)

Upea rakennus on Merimuseo Busanissa, Etelä-Koreassa.

Valtio sijaitsee noin 1000 km pituisella Korean niemimaalla Itä-Aasiassa, jossa on kaksi täysin erilaista yhteiskuntaa; Pohjois- ja Etelä Korea. Viimeksi mainitun valtion pinta-ala on yli kolme kertaa pienempi kuin Suomen, mutta asukkaita on noin 50 miljoonaa. 70% maastosta on hyvin vuoristoista, joten se on yksi maailman vuoristoisimmista maista.
Yllätyksenä minulle tuli tieto, että Korean kieli on Unkarin, Turkin, Mongolian ja Suomen sukulaiskieli. Tämä väittämä esitettiin suullisesti laivan tiedotustilaisuudessa, sekä myös virallisessa turistijulkaisussa. Mainitut kielet kuuluvat suomalais-ugrilaiseen kieliryhmään, kantaisien asuessa aikoinaan Volgan tienoilla. Korean aakkosissa on 10 vokaalia ja 14 konsonanttia.
 
Kesäolympialaiset Busanissa 2020 ?
 
Busan on Etelä-Korean toiseksi suurin kaupunki, asukkaita noin 3.6 miljoonaa. Parhaiten se tunnetaan maan pisimmästä uimarannastaan ( Gwangali ) sekä maailman viidenneksi vilkkaimmasta konttisatamastaan. E-Korean tunnetuimpia vientituotteita ovat Hyundai ja Kia- merkkiset autot. Hyundailla on kotimaassaan kolme tuotantolaitosta, joista Ulsanissa oleva tehdas on maailman suurin autotehdas. Päivässä valmistuu 6000 autoa. Työntekijöitä on 30.000. ( Tiedot ovat Hyundain kotisivulta )
Myös elektroniikka on vahvasti mukana viennissä. Esimerkiksi Samsung- matkapuhelimia valmistetaan vuosittain 300 miljoonaa (lähde: Korea travel quide ) Ei sovi unohtaa maan terästuotantoa, joka on maailman huippuluokkaa. Terästä tarvitaan runsaasti telakoilla ja autotehtaissa. Satamassa näin useita STX- tunnuksin varustettuja linja-autoja. Tämä kielii telakoiden olemassa olosta lähistöllä.
 
 Kaupunki on kiinnostunut olemaan isäntänä vuonna 2020 pidettävissä kesäolympialaisissa, lupa-anomus on jo lähetetty. Kesäkuukausien lämpötila on noin 20-26 C, joten sen puolesta ei vierailla olisi ongelmia, mutta monsuunisateet saattavat olla häiritseviä, sillä heinäkuussa sademäärä voi olla noin 377 mm. ( joulukuussa vain alle 30 mm )
 
Busanissa tutustuimme sataman läheisyydessä sijaitsevaan upeaan National Maritime- museoon, jonne oli vapaa pääsy. Tämä nelikerroksinen, muodoltaan kulhoa muistuttava rakennus, tarjoaa vierailijalle suunnattoman määrän tietoa merenkulusta, meriteollisuudesta, saavutuksista jne. Käyntimme aikana tunnelma  oli hektinen, koska paikalliset iloiset koululaiset olivat vallanneet museon sinä päivänä.
Vietimme seuraavankin päivän Etelä-Koreassa. Tosin laivamme siirtyi yön aikana noin 302 km maan suurimman saaren, Jejun pääkaupungin satamaan.
 
Itsehallinnollinen Jeju.
 
Saari on kooltaan jonkinverran Ahvenanmaata suurempi, josta on tullut super suosittu lomakohde. Saarelle saapuu turisteja oman maan lisäksi myös Venäjältä, Kiinasta ja ennenkaikkea Japanista.
 Paikallinen lehti " The Jeju Weekly" kertoo  huhtikuun 2013 numerossaan, että lentojen määrä saarelle kesäkautena ( 31.3-26.10 ) on 1159 kpl ja näissä koneissa on paikkoja yhteensä 440.000. Vierailijoiden suuren määrän johdosta on tehty päätös vapaaehtoisten työntekijöiden hankkimiseksi yöajan tunneille mm. ostoskeskuksiin. Sama tietolähde kertoo myös; Saarelta viedään ulkomaille maataloustuotteita aina Pohjois - ja Etelä Amerikkaan asti. Kaikkiaan 47 eri maahan. Yksi suosituimmista on mandariini.
 
Me tutustuimme saareen laivayhtiön järjestämällä kiertoajelulla. Mieliinpainuvimmat kohteet olivat kraateri ja historiallinen kylä, jonka nimi on Seongeup ja se on pystytetty muistuttamaan entisajan asumuksista, joista osa  oli asuttuja. (  http://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g297885-d550707-Reviews-Seongeup_Folk_Village-Jeju_Jeju_do.html
 
Sangumburin kraateri on yksi saaren suosituimmista turistikohteista. Alue on 650 metriä leveä, 100 metriä syvä ja sen ympärysmitta on noin kaksi km. Se on täynnä lauhkeassa ja vuoristoilmastossa viihtyviä kasveja, joita on löydetty noin 420 erilajia.
 
Etelä-Korean turismi on jatkuvassa kasvussa. Viime vuonna turistien määrä oli jo yli 11 miljoonaa.
 
Lisätietoja linkistä :
 

Tällä erikoisrakenteisella ajoneuvolla ei jää kiinni hankalissakaan paikoissa.
 
 

 Entisajan kylä, Seongeup-nimeltään, on suosittu nähtävyys Jejun saarella.
  
Korean tasavallan eli Etelä-Korean hintoja juoma-automaatissa. Rahayksikkö on won. Pienin seteli on 1000 ja suurin 50.000 wonia.  Virvokkeiden alin hinta on 500 wonia eli 34 senttiä.
 
 
Hevospatsaita Busanin kaupungissa.
 
 
Jeju-saaren erikoisnähtävyys on laava-kivestä valmistetut patsaat.
 
 
 Poliisin partiovene saapumassa Busanin satamaan.
 
 
Teksti ja kuvat: Aatto, OH6PN, IPA- Botnia
 
 
 
73, Pertti OH5TQ

Ei kommentteja: