Oma blogiluettelo

perjantai 17. toukokuuta 2013

AATON MUKANA MAAILMALLA​, OSA 17 TAIWAN KIINAN TASAVALTA ( BV )





Laivamme Celebrityn Millennium keskellä Keelungin kaupunkia Taiwanissa.


Tämän kevään huhtikuussa oli matkalaukkujen pakkausvaiheessa outoa ylimääräistä kutinaa vatsanpohjassa. Olimme lähdössä risteillylle reitille Hong Kong - Taiwan - Japani - Etelä Korea ja Kiina.
 Samaan aikaan ylititti uutiskynnyksen Pohjois-Koreasta tullut uutinen. Kim Il Sungin pojanpoika Jong-Un uhkasi sodalla Etelä Koreaa ja USAa. Lisäksi 15.4.13 uhattiin suorittaa ohjuskoe. Kyseinen päivä oli Kim Jong-Unin isoisän 101- vuotis syntymäpäivä.
 Seurasimme tarkkaan UM julkaisemaa matkustiedotetta. Ministeriö oli kuitenkin sitä mieltä, ettei matkustamista Etelä Koreaan ole syytä rajoIttaa.
 Lentoreitiksi valitsin Helsinki- Milano- Hong Kong ja poistullessa Shanghai- Lontoo- Helsinki. Lentoyhtiöinä olivat Finnair, Cathay Pacific sekä Dragonair. Reitin valintaan vaikutti jälleen kerran sopiva saapuminen Hong Kongiin ja mahdollisuus siirtyä heti laivaan ja matkan päättyessä Sanghaihin iltapäivän myöhäisempi lähtö mahdollisti lentokentälle päättyvän kiertoajelun.
Celebrityn Millennium risteilyalus, http://www.beyondships.com/Celebrity-Millennium-Profile.html , oli meille entuudestaan tuttu, joten kotiutuminen sujui joustavasti. Olimme ensimmäisen vuorokauden satamassa ja vasta illalla lähdimme merelle. Edessämme oli mielenkiintoiset kohteet: TAIWAN, JAPANI, ETELÄ- KOREA JA KIINA.
Naruwan,  tervetuloa TAIWANIIN (Amis-heimon kielellä )
Tämä valtio sijaitsee 160 km päässä Kiinan kaakkoisrannikosta läntisellä Tyynellä merellä. Saari on kymmenes osa Suomen pinta-alasta, mutta asukkaita on ahtautunut saarelle noin 23 miljoonaa, väestötiheys on maailman suurimpia. Valtio on hyvin vuoristoinen, kolmas osa maastosta sijaitsee vähintään kilometrin korkeudella merenpinnasta. Korkein kohta on Yushan eli Jade- vuori, joka kohoaa 3952 metrin korkeuteen.
 Taiwanin virallinen kieli on mandariinikiina. Tämän lisäksi suurin osa puhuu hokienia, taiwanin kieltä. Näitä kieliä puhuvat eivät ymmärrä toisiansa. Taiwanin alkuperäisheimoilla ( 14 kpl ) on kullakin oma kielensä.
Oppaanamme saarella toimi 71-vuotias Famous- niminen puhelias herra, joka kertoi olleensa alalla 40 vuotta, joten työkokemusta oli, mutta välillä innostui kertomaan privaatti asioitansa, mm. oli työnsä puolesta tavannut ihania naisia ja joutunut eroamaan lastensa äidistä, mutta nyt on toistamiseen vanha vaimo kuvioissa.
Kiertoajelun ehdoton ykköskohde oli käynti Yehliu- geoloogisessa puistossa. ( http://en.wikipedia.org/wiki/Yehliu ) Merenrannassa kohosi ällistyttävä luonnon eroosion muodostamia kalkkikivipatsaita, jotka muistuttivat kuningattaren päätä, haltijattaren kenkää, jäätelöä, sienimetsää jne. Alueella oli myös runsaasti paikallisia turisteja.
Tutustuimme myös paikalliseen Bishan kalahalliin, jossa vesi solisi iloisesti  merenelävien altaissa. Siisteys ja hajuttomuus oli esimerkillisen hyvää. Hallin vieressä mainosti kalaravintola mahdollisuutta valmistuttaa ostamasi kala ruoaksi, jota emme kuitenkaan ehtineet kokeilla.
 Taiwan oli todella eksoottinen ja mielenkiintoinen kohde.
Taipein Suomen edustusto on laatinut erinomaisen matkaoppaan suomen kielellä. Se on myös osoitteessa: www.roc-taiwan.org/fi
www.go2taiwan.net

                                                 Myhäilevä Budha.



                                          Sienimetsässä Yehliun geoloogisessa puistossa.


                                               Kuningattaren pää turistien ihmeteltävänä

                                                   Uskontoon liittyvä kokonaisuus.


                                      Bishan kalahallissa ovat tuotteet hyvin näyttävästi esillä.



   

     Kuljettajan viihtyvyyteen on kiinnitetty huomiota. Kotoa on tuotu tutut tavarat kojelaudalle.


Teksti ja kuvat Aatto, oh6pn@sral.fi

73,Pertti OH5TQ

Ei kommentteja: