Oma blogiluettelo

tiistai 9. lokakuuta 2012

AATON MUKANA MAAILMALLA, OSA 10 GALAPAGOKSELLA

 
                  Galapagos saaret on pinta-altaan 7844 km2 ja pituutta länsi-itäsunnassa on 320km


GALAPAGOS- SAARET ( Kilpikonna- saaret )

Nämä saaret sijaitsevat noin 1000 km etäisyydellä Ecuadorista. Lennot saarille tapahtuvat ainoastaan Quitosta tai Guayquilistä. Lentokenttä on Baltra - nimisellä saarella. Heti laskeutumisen jälkeen ennen matkalaukkujen noutoa suoritetaan henkilökohtaisesti sisäänpääsymaksu 100 usd. Siirtyminen lähtösatamaan tapahtuu rämisevällä linja-autolla. Laiturilla näemme jo ensimmäisen bongattavan, merileijonan. Laskeudumme alas 16 henkilöä majoittavaan alukseen ja teemme havainnon veneen ahtaista hyteistä. Tässä vaiheessa on vain tyytyminen vallitsevaan olotilaan.

ESPANOLA- saaren tunnelmissa.

Näillä saarilla liikutaan täysin täällä elävien , jopa äärimmäisen uhanalaisten eläimien ja lintujen ehdoilla. Jalkaudumme Espanola- saaren rannalle kuivin jaloin, toinen vaihtoehto olisi hypätä yhdysveneestä rantaveteen ( tämä yksityiskohta ilmoitetaan etukäteen laivan ilmoitustaululla ). Tarkoituksemme on kiertää Punta Suarez- niminen luontopolku. Nousemme kumiveneestä betonista valetulle laiturille, jonka molemmilla puolilla on mustia sileitä laavakiviä. Näiden päällä makoilee puna-mustan värisiä merileguaaneja. Osa näistä mateilijoista liittyy seuraamme jotka upean ryhdikkäästi tallustelevat viereiselle hietikolle. Ryhdymme paikallisen oppaan johdattamana kulkea teräväkivistä, vaikeakulkuista polkua. Näemme heti alkajaiseksi kohtauksen, jonka olisin mieluimmin jättänyt näkemättä. Rannalla makaa juuri synnyttänyt merileijona, jonka vieressä on elottoman oloinen poikanen. Huolestunut emo tuuppii sitä saadakseen siihen eloa. Tilanne näyttää toivottomalta. Samalla lähestyy omasta emostaan eksynyt juuri ja juuri liikkumaan pystyvä pienokainen ja joka pahaa aavistamatta tulee liian lähelle selvästi ärsyyntynyttä emoa. Tämä ottaa vieraan poikasen hampaisiinsa, ravistelee ja heittää sen useamman metrin päähän hietikolle. Poikanen pakenee paikalta vikisten.

Soidinmeno.

Jatkamme kulkuamme varoen astumasta sinijalkasuulien tekemien pesien päälle. Vähän myöhemmin näemme saman lintulajin esittämän näytelmän. Uros esittää kosiotanssin nostaen sinisiä räpylöitään ilmaan ja näyttää valitulleen, kuinka pesää rakennetaan ympärillä olevista pienistä kivistä ja kuivista korsista. Naaras matkii urosta myöntymisen merkiksi samoilla pesänrakentamiseleillä. Kävely jatkuu ja teen epähuomiossa toimenpiteen, joka aiheuttaa minulle säikähdyksen. Otan nimittäin esille vesipullon ja siitä hörpätessäni lehahtaa pullon päälle Galapagosin matkija ( Mocking bird ). Tämä lintulaji on hyvin röyhkeä ja erittäin perso juomavedelle.

Albatrossin ensilento.

Koemme vielä yhden miellyttävän luontoelämyksen. Pysähdymme nähtyämme albatrossin pesän, jossa yksi poikanen kuivaharjoittelee siipiensä kantavuutta. Hetken kuluttua se suuntaa kulkunsa ryteikön läpi kohden kallion kielekettä. Lintu istahtaa vielä maahan ja silmäilee alhaalla olevia meren tyrskyjä. Sitten se elämän suurin hetki tapahtuu. Lintu hyppää tyhjän päälle ja levittää upeat siipensä. Tämä albatrossin laji on äärimmäisen uhanalainen ja munii vain tällä Espanolan saarella.

Saarten tunnetuin asukas.

Santa Cruzin saarella sijaitsevassa Charles Darvin- tutkimuskeskuksessa näemme odottamamme George-maajättiläiskilpikonnan omassa aitauksessaan. Tämä konna on ainoa alalajinsa edustaja koko maailmassa. Perillisiä ei ole onnistuttu saamaan, vaikka yrityksiä on asian hyväksi tehty lukuisia. Ikääkin jo alkaa olla lähempänä 100 vuotta.

Tätä kirjoittaessani jo tiedetäänkin että Yrjö-herra on poissa. Kesäkuussa levisi koko maailman tietoisuuteen suruviesti kuolemasta. Lehtiuutisten mukaan konna aiotaan palsamoida ja laittaa se näytteille yllämainittuun tutkimuslaitokseen.

www.galapagosislands.com

www.govisitgalapagos.com

 
 
                       Saariin tutustuminen edellyttää 100 usd hintaitaista pääsylippua.
 
 
                               Meri-iguaani loikoilee lämpöisen laavakiven päällä.
 
Tämä albatrossin poikanen ei aivan vielä ole valmis jättämään turvallista pesäänsä.
 
 
                                      Maaiguaani paistattelee auringonpaisteessa.
 

 
Merileijona tarkkailee valtakuntaansa.
 


 
Sinijalkasuula on rakentanut pesänsä keskelle luontopolkua Espanola-saarella.
 

 
Kuvassa taustalla olevista aluksista vasemmanpuoleinen oli käyttöömme varattu alus. En suosittele matkustamista tälläisellä kahden tähden veneellä. Hyttien pienuudesta johtuen toinen joutui odottamaan käytävällä pukeutuminen tai riisuuntumisen aikana.
 
Kuvat ja teksti Aatto oh6pn@sral.fi

 
73, Pertti OH5TQ
http://perttioh5tq.blogspot.com/
omakutsu toimii
pertti.oh5tq@gmail.com
skype on
Kotisivut
 


 

Ei kommentteja: