Oma blogiluettelo

sunnuntai 12. toukokuuta 2024

Auringon voimakkaat purkaukset ja lähialueen HF-kelit

kuva Sebastian Sihvola 11.5.2024 Musta-Ruhmas Jaala


 
Auringon voimakkaat purkaukset, lähialueen HF radiokelille suuri vaikutus 

Kotimaisiakin WWFF-asemia olen yrittänyt seurata, kohtalaisella menestyksellä.

Ne yleensä on 80 tai 40m alueilla kuultavissa, periaatteessa  mahdollisuus saada yhteys.

Asemani on rinnetontilla järven rannalla. 80m dipoli rannassa järvenpäällä, rantapuiden jatketuilla oksilla, kotimaan yhteyksissä ihan toimivaksi osoittautunut. Syöttöpiste noin 4-5 m matalalla, päät vielä alempana, itse asema on reilut 10m korkeammalla rinteessä kuin antenni. 

Mastossa on 3 elm mono 40m alueella, joka on noin 30m aseman yläpuolella, 42m mastossa. Sitä kääntelen eri suuntiin, joskus jopa takakeilassa tulee lähiasemat paremmin, lähtökulmassa teoriassakin isot erot pääkeilaan verrattuna. Nyt auringon purkausten aikana tämä vielä korostuu, sen olen huomannut. Tosin kotimainen WWFF tarjonta on myös vähentynyt haastavien kelin vuoksi.

Jopa ES1NOA Timoa toisena päivänä olin kuulevina cw:llä, 40m takakeilalla hintelästi, ois vaan pitänyt kutsua! Kääntäessä pääkeilaan vie sen verran aikaa, että Timo jo siirtyi clusterin mukaan 30m jossa minulla vain dipoli, ei edes toivoa.

Tässä muistuu mieleen vuosien takaiset puuttuvien dxcc-maiden jahti, ensin piti jollain bandilla kuulla ja sitten vaan kutsua, nyt kutsujia ei ole koko EU, joten siinä mielessä helppoa.

73, 44 Pertti OH5TQ

Ei kommentteja: