Oma blogiluettelo

maanantai 2. elokuuta 2021

Sade hoiti 20kv linjan tyypillisen kesärutinan pois - Kesäkisa 2021 SSB QRP kokemuksia


Käytiin Werlassa

 Piirros Ewe K

https://www.verla.fi/fi/maailmanperinto


Katselin sääennusteita jo muutaman päivän ajan, sunnuntaina 1-8-2021 olisi HF Kesäkisa tulossa, joten jos sataa tai on edes kosteaa, on paikallinen 20kV linjan rutina pois. Ja voin osallistua kisaan, aamulla sadetta luvattiin ja kaupanpäälle ukkosta. Kuuntelin klo 10.00 paikallista aikaa alkanutta cw-osaa, sähköistä sadetta oli, salaman iskujen rutinaa oli. Ukkos rintama näytti olleen vielä Suomenlahden päällä. 40m asemat ne jotka kuuluivat tuli hyvin etupäässä pohjoisesta tai ihan maamme länsilaidalta. Käytän 40m antenina 3 elm täysmittaista  monoa noin 40m metrissä, muita antenia ei sille bandille ole. Olin toiveikas että ssb osassa kuuntelu olosuhteet pysyvät samanlaisina tunnin päästä ssb osassa.

Ajoin QRP luokkassa vain 5W ulos. Olen siinä luokassa kiduttanut itseäni usein, turha on siinä suurimpiin pileuppiin heti kisan alussa yrittää, vain ajanhukkaa, kannattaa koluta ensin bandin laidat. Oman pileupin pystyyn saaminen harvoin onnistuu, usein vasta periodien loppu minuuteilla, jos silloinkaan.VFO pyörittäminen on paljon tuottoisampaa pisteiden kertymiseen. 80m minulla on järvenpäällä oleva puoliaaltodipoli, syöttöpiste noin 5m päät 2-3 metrissä sillä kuulen ja lähetän  kotimaassa, se on kotimaassa toiminut hyvin. Sillä kuulen kotimaata paremmin kuin maston haruksina olevalla 80m dipolilla.

80m aloitusjakso noin 30 min meni kuten odotin sain ne asemat joita kuulin, ehkä joskus pitkän tankaamisen jälkeen, tai sitten periodin lopussa kun isojen asemien signaalit oli kuulolla ja bandilla oli hiljaista. Lapin tai Ahvenmaan asemia en kuullut tai en muiden kuullut työskententelevän.

40m alueella oli vähän yllätys että 3elm 40m on niin terävä peräpään säteilykuvio, vai oliko nyt joitenkin poikkeuksellinen eteneminen kotimaassa. Olin asettanut antennin luoteeseen, ajattelin sillä suunnalla Ahvenmaa tulisi ja länsilaita suomesta hyvin, se osittain tapahtui Ahvenmaata en kuullut tuli sieltä muutkin pohjoisen asemat, kaikki OH8 asemat lukuunottmatta KXK jonka kanssa tankattiin pohjia myöten kaikki numerot. Kaikki väliin jäävä eteläinen suomi oli vaikeaa edes kuulla, saati sitten saada yhteys.Uudeltamaalta aina jokunen asema on tullut läpi, nyt vain yksi suuren taistelun päätteeksi. 

Antenni oli täältä Kouvolan pohjoiskulmasta luoteeseen ja perä tietysti kaakkoon, sieltä Kouvolan toisesta kulmasta OH5KIZ yritti 25 kilomerin päästä , minä en kuullut piti antenni kääntää suoraan sinne. Kuulin pihinää myös Etelä Savosta, sinnekin piti kääntää antenni. En kuullut pihaustakaa Etelä Karjalasta kuulin että sinne pidettiin yhteys, ei muuta. Yleensä 3elm takaan olen kuulut kotimaan kisoissa runsaammin asemia..Toisalta tässä kisassa oli aika vähän asemia, osa kotimaan kisojen vakio asemista oli poissa.Täälläkään en Lapin tai Ahvenanmaan asemia kuullut, tai muiden työskentelevän. 

Tänne ladataan kisan lokit. Tänne ilmestyy aikanaan  myös UBN tulokset: https://ua9qcq.com/

Taas meni mietintä myssyyn mihin ripustan 40m puoliaaltodipolin, seuraavaan kotimaan kisaan, joka on Viitosten Syysottelu.

73 Pertti OH5TQEi kommentteja: