Oma blogiluettelo

tiistai 12. tammikuuta 2021

AATON MUKANA MAAILMALLA, OSA 88 St. Kitts ja Nevis saaret (V4)


 Yleisnäkymä Basseterre- kaupunkiin laivan kannelta katsottuna. Edessä satamaterminaali lukuisine kauppoineen.

Hyvää alkanutta Uutta Vuotta

Tässä entisessä brittiläisessä siirtokunnassa asuu suurimmaksi osaksi (95%) Länsi-Afrikan orjien jälkeläisiä.

Pinta-alaltaan tämä kahden saaren muodostama valtio on kooltaan yhteensä vain 261 neliökilometriä ja asukkaita on noin 52000. Tämän suuruinen vastaa  Kotkan kaupunkia, jossa myös väkiluku on sama.

Vuoteen 2005 asti oli valtion tärkein tulonlähde sokerintuotanto, mutta sen muututtua tappiolliseksi, ryhdyttiin  kehittelemään mm. offshore-finanssialaa.

St. Kitts ‘n Basseterrestä 

on vuoden 2019 joulukuun jälkeen tullut yksi merkittävimmistä Itä- Karibian risteilykohteista. Muutoksen sai aikaan lisälaiturin valmistuminen Port Zante satamaan, jonne matkustajia voi saapua päivittäin jopa 12000. Palataampa takaisin risteilykauteen 2005-2006, jolloin risteilyvieraita oli 117000. Neljä vuotta myöhemmin luku oli jo yli puoli miljoonaa ja sen jälkeen nousu on ollut räjähdysmäistä ( kuten silloinen maan matkailuministeri totesi) ollen nyt jo yli 1.5 milj. Voin vain kuvitella millainen tungos syntyy Basseterren historiallisessa kaupunginosassa.

Vierailimme siellä ennen lisälaiturin valmistumista. Kaupungin lähes kaikki nähtävyydet ovat helposti tavoitettavissa kävellen, sillä ne sijaitsevat laivaterminaalin välittömässä läheisyydessä samoin kuin tavaratalot. Satamaterminaalista löytyy noin 60 liikettä. Hinnat ovar Itä- Karibian dollareissa, joten jaa hinta kolmella, tarkka kurssi on 1 euro = 3,31 XCD.

Mikäli shoppailu ei huvita, niin uimarantoja löytyy jo 10 minuutin matkan päästä. https://gangwaze.com/blog/best-beaches-in-st-kitts-near-cruise-port

Kansalaiset eivät maksa veroja 

On selvää että valtio saa melkoisesti tuloja turismista, joten maan verotusjärjestelmä on yksi maailman parhaista. Tästä johtuen maan kansalaisten ei tarvitse maksaa tulo-, perintö-, varallisuus- eikä lahjaveroa lainkaan. Tämä on suuri houkutus monelle varakkaalle ulkomaalaiselle, koska heillä on mahdollisuus ostaa maan passi tietyin ehdoin ostamalla esim. kiinteistöjä. 

https://www.iqcruising.com/ports/caribbean/saint-kitts/overview-saint-kitts-cruise-port.html

Nevis saarelle

on risteilylaivojen vierailuja rajoitettu, sillä sinne saapuu laivoja vain talvi-

kaudella marras-huhtikuussa. Tätä emme tienneet ennen sinne menoa, vaan oli pelkkä sattuma, että varasimme risteilyn joulukuuksi. Kun matkan jälkeen tarkastelin sinne saapuvien laivojen aikatauluja, totesin kaikkien laivojen olevan pienehköjä, vain muutaman sadan matkustajan luksuslaivoja. Nämäkin joutuvat jäämään redille, josta matkustajat kuljetetaan maihin tendereillä.

https://nevisisland.com/useful-info

Tunnettuja historian henkilöitä

on lähtöisin Karibian pienimmän itsenäisen valtion Nevis saarelta. Tunnetuin henkilö on epäilemättä Alexander Hamilton ( s. 1755), jonka kasvot ovat esillä joka päivä usd 10 dollarin seteleissä. Muutettuaan Nevis saarelta Yhdysvaltoihin, hän toimi monessa julkisessa virassa, kuten pankkiirina ja valtion virastoissa. Hänestä povattiin jopa maan presidenttiä, mutta hänen yksityiselämässä tapahtunut skandaali esti hänen nousunsa presidentiksi.

 Toinen merkittävä nimi historiasta on Lord Horatio Nelson, joka oli Britannian laivaston sankari. Hän tapasi tällä saarella leskirouvan ja seurustelu päätyi St.John Frgtreen kirkkoon , jossa pari vihittiin 1787.

Nevis saari kohteena sopii henkilöille, jotka arvostavat luonnossa liikkumista, niin sademetsässä kuin Nevis Peak tulivuoren rinteillä. Myös veteen liittyvät harrastukset ovat täällä arvossaan.

Saarten välillä oleva Narrows salmi on vain 3 km leveä ja saarten välillä kulkee lautta säännöllisesti. 

St. Kittsin nykypäivän kuuluisin henkilö  lienee pikajuoksija Kim Collins,  joka on kilpaillut myös Helsingissä.

Saarten vitsaus

on  vervet-lajin apinat, jotka tuotiin saarille Afrikasta uudisasukkaille lemmikkieläimiksi. Nyt ne ovat maataloudessa suurena harmina, sillä niitä joudutaan hätistelemään pois viljelypalstoilta mitä moninaisin tavoin kuten pelottelemalla kumikäärmeillä. Apinat jahtaavat myös lintujen pesiä, joista popsivat munat suihinsa. Monet turistit haluavat kuvauttaa itsensä apinan kanssa, joten niistä on tullut monelle liiketoimintaa. Yöksi ne suljetaan häkkeihin, joten näin ulkopuolisesta se tuntuu epämiellyttävältä.

Ajankohtaista

Meidän kohdaltamme jäi vuoden 2020 ulkomaanmatkat yhteen Lähi-Idän kierrokseen ja tilanne on tällä hetkellä ns. Jäissä, sillä yksinkertaisesti en rohkene varata yhtäkään ulkomaan reissua. Toivon hartaasti, että syyskuussa 2021 voisi jo matkustaa Itä-Kanadan rannikolla olevalle St. Pierre ja Miquel -saarelle. Tämä olisi ollut kohteemme syyskuussa 2020, mutta Kanadan valtio sulki maan risteilysatamat maaliskuussa 2020 koronan tähden.

HYVÄT LUKIJAT saanen kaikesta huolimatta toivottaa hyvää ja parempaa uutta vuotta 2021,

Lisäksi neidit / rouvat huomasitteko otsikossa mainitun numeron 88?

Numerot ovat radioamatöörikieltä ja tarkoittaa suukkoja ja rakkautta.


Berkeleyn muistomerkki pystytettiin vuonna 1883

Keskustan rakennustyyliä

Paikallinen kirjasto 

St. Kittsin Port Zante satama saattaa Coronaviruspandemian rauhoittumisen jälkeen näyttää tällaiselta, jopa 12.000 risteilyvierasta päivässä.

Nevis saaren korkein kohta on Nevis Peak 985 m  (Kuva Azamara-varustamon  nettisivulta)
Tietyillä risteilyvarustamoilla on tapana esitellä hedelmätaidetta

Kuvat ja teksti Aatto, oh6pn@sral.fi, IPA-Botnia

73, Pertti OH5TQ@sral.fi

Ei kommentteja: