Oma blogiluettelo

torstai 1. kesäkuuta 2017

AATON MUKANA MAAILMALLA, OSA 64 MALEDIIVIT (8Q6)




Malediivit sijaitsevat Intian Valtamerellä ja koostuvat laguuneista, riutoista, särkistä, korallisaarista ja atolleista. Saaristo on pituudeltaan 764 km ja enintään 128 km leveä . Saaret ovat matalia, sillä korkeusero merenpintaan nähden on vain maksimissaan pari metriä, joten ne ovat alttiita meriveden nousulle. Vuoden 2004 tsunami onnettomuus vaurioitti kymmeniä lomakeskuksia ja aiheutti kuolemia. Lähimmät naapurivaltiot ovat Intia (600 km) ja Sri Lanka (670 km). Lyhyen lentomme loppuvaiheessa ehdimme luurata ikkunoista tulevaa lomaympäristöä ja kieltämättä näkymä miellytti.

Kauhun hetkiä

Malen lentoasemalla koneemme matkustajat lähtivät eri suuntiin, osa lentokentän lähistöllä sijaitseviin hotelleihin, osa siirtyi vesitasoihin ja loput turistit veneisiin, jotka kuljettivat heidät omalle lomasaarelle. Ennakkotiedon mukaan meidän venekuljetuksen piti kestää 1,5 h, mutta todellisuudessa se venähti lähes 3 tunnin pituiseksi. Miksi näin kävi?
En ikinä olisi uskonut joutuvani sellaiseen merenkäyntiin, pidimme matalasta veneen reunakaiteesta kiinni kaikin voimin ja monet kalpenivat pelosta tai merisairaudesta johtuen istuen veneen pohjalla tai kajuutan katolla. Miehistönä olevat simmareihin pukeutuneet kuparinruskeat nuorukaiset nauroivat ja pitivät kustannuksellamme hauskaa. Merenkäynnin yhä kovetessa miehistökin alkoi vakavoitua, meiltä kerättiin kaikki irtain omaisuus. Tavarat sullottiin matkalaukkujen sekaan kajuuttaan. Täydellisen pimeyden vallitessa savuimme märkinä, mutta helpottuneita kohteeseemme.

Meeru Fenfushin saari

on kooltansa noin 1200 metriä pitkä ja 350 metriä leveä, joten sen kiertäminen kävellen kesti puolisen tuntia. Yhdyskuntamme muodostui bungalow -tyyppisistä rakennuksista molemmin puolin hotellin avointa ravintolaa ja vastaanottotiloja. 200 metrin päässä sijaitsi hotellin oma voimalaitos, joka tuotti saarelle sähköä. Saarella asuivat vain turistit ja heitä palveleva henkilökunta.
Äkkipäätänsä luulisi, että viikko muusta maailmasta eristettunä tuntuisi yksitoikkoiselta. Ohjelmarungon muodosti ruokailu kolmasti päivässä, väliin mahtui sitten sopivasti auringon palvontaa, snorklaamista, purjehdusta, kalastusta, seurapelejä ja ennenkaikkea palmun alla löhöämistä. On erittäin tärkeätä huomioida voimakas merivirta ja ui mieluiten rannan suuntaisesti.

Vierailu naapurisaarelle

Eräänä päivänä vuokrasimme veneen miehistöineen ja purjehdimme lähimpään asuttuun saareen. Otimme huomioon ministeriön julkaiseman ohjeen pukeutumisesta, joka ei salli uima-asussa kulkemista yleisillä paikoilla. Saapuessamme rantaan, jossa kymmenet nauravat lapset leikkivät vesirajassa, hämmästyimme kohdatessamme niin puhtaan ja ahkeran yhteisön. Saaren läpi kulki kapeita kujia, jotka loistiivat korallihiekan valkoisuutta. Samoin korallikivestä tehdyt asunnot vaikuttivat hyvin siisteillä.

Sulttaaneista presidentteihin

Maassa valittiin ensimmäinen presidentti vasta vuonna 1953. Menneinä aikoina sulttaani oli maan hallitsija, joka omisti kaikki valtion koti- ja ulkomaiset sijoitukset. Aina vuoteen 1931 asti vaadittiin, että sulttaani polveutui kuninkaallisesta perheestä. Ensimmäinen muutos tähän pitkää kestäneeseen itsevaltiusaikaan tapahtui vuotta myöhemmin, jolloin sulttaani Mohamed Shamsuddin III muodosti perustuslaillisen Eduskunnan.

"Rupeita ja laareja"

Valtion pääkaupungissa Malessa kävin vain kahdesti, ja sielläkin siisteys pisti silmään. Jossain vaiheessa lyöttäytyi oppaakseni 10 vuotias Mohamed, jonka opastuksella ryhdyin katselemaan nähtävyyksiä. Presidentin linna sijaitsi muutaman minuutin kävelymatkan päässä rannasta. Itse rakennus oli vaatimaton, matala, mutta kauniisti ja värikkäästi koristeltu, pikemminkin se muistutti pikarkakkutaloa kuin maan päämiehen virka-asuntoa.
Pistäydyimme myös poliisiasemalla, jonka pihalla kysyin polkupyörillä partioon lähteviltä poliiseilta lupaa valokuvaukseen, onnistuin. Valokuvan ottaminen virkapukuisista poiliiseista ei välttämättä onnistu kaikissa maissa. Pankissa yritimme vaihtaa paikallista valuuttaa, mutta virkailija ehti nähdä kädessäni olevat USA:n dollarit, jolloin hän totesi "siinähän sitä käypää rahaa on". Ostokset siis maksettin dollareilla, mutta vaihtoraha oli sitten paikallista eli "rupeita ja laareja". Virallinen nimi rahalle on rufiyaa ja lares. Yksi euro = 17 MVR. Eniten minua kiinnosti sataman markkina-alue, jossa saaristosta saapuneet kaupustelu veneet muodostivat satojen metrien rintaman.

Arvokasta oleilua

Malediiveja pidetään kalliina lomakohteena ja sitä se onkin, mikäli aikoo asustaa lomakeskuksissa, jotka tarjoavat asiakkailleen All-inclusive -palveluja. Tällöin viikon vierailu maksaa tuhansia euroja. On myöskin mahdollista viettää lomansa hyvinkin edullisesti. Mikäli vielä palaan Malediiveille, tulen valitsemaan huoneen paikallisen väestön asuttamista saarista, joissa he tarjoavat majoituspalvelua.

Vakava jäteongelma

Malediivien turismi on kasvanut voimakkaasti ja sen myötä jätteistä on tullut saarivaltiolle suorastaan maanvaiva. Jätteet poltetaan Thilafushi nimisellä saarella ja työntekijöinä ovat mm. Bangladesistä tulleita siirtotyöläisiä.


Lintu rannalla



Veden päällä oleva bungalow on yleistynyt Malediiveillä, sillä niissä asuvilla on mahdollisuus tarkkailla vedenalaista elämää. Eri lajeja haita, rauskuja, kilpikonnia jne. on helppo bongata


Kirjoittaja esittelee paikallista äyskäriä 
 (kuva otettu paperikuvasta, josta johtuu kuvan epätarkkuus)






Työn ääressä.
(Kuva otettu IPAn Uutiset lehdestä)




Malen lentokentältä  noustaan vesitasoihin ja lennetään  eri korallisaarille



Teksti: Aatto, oh6pn@sral.fi, IPA-Botnia

Kuvat: Petri Kangasoja


73, Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi

Ei kommentteja: