Oma blogiluettelo

perjantai 3. kesäkuuta 2016

AATON MUKANA MAAILMALLA, OSA 52 MOLDOVA (ER).


Aasi ohjastanineen odottaa kyyditettäviä Beshalman kylässä.


Euroopan köyhin valtio.

Matkustaminen yhteen Euroopan harvinaisimpaan valtioon tapahtui vaivattomasti yhdellä koneenvaihdolla. Lentoaika Kiovaan oli vain kaksi tuntia ja puolentoista tunnin tauon jälkeen jatkoimme tunnin lennolla Moldovan pääkaupunkiin, Chisinauhun. Lentoyhtiö oli UIA (Ukraina). Tarjoilu koneessa oli maksullista, mutta tuotteiden hintataso oli uskomattoman edullista. Tilasin tölkin heidän paikallista Lvivske merkkistä olutta, 0,5 l maksoi vain 2€. Meitä oli 20 hengen ryhmä, jonka Alial Travel oli koonnut yhteen tälle harvinaiselle kohteelle. Huomasin, että meitä yhdisti yhteinen harrastus; uusien maiden bongaus.

Moldova on noin 350 km pitkä ja 150 km leveä valtio Romanian ja Ukrainan välissä. Maasto on tasaista ja korkeinkin kohta on vain 430 metriä. Bruttokansantuote henkilöä kohti on noin 3000 usd ja 40% asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella. Keskipalkka on noin 270 € / kuukausi. Naapurimaasta Romaniasta on siirtynyt yrityksiä Moldovaan, koska Romaniassa on korkeampi elintaso.

Maaseudun kauneus mykisti.

Ensimmäisen päivän ohjelmassa oli kaupunkikierros, valitettavasti sateisessa säässä, jonka aikana totesin rakennusten olevan suurimmaksi osaksi vanhaa Neuvostotasavallan aikaista arkkitehtuuria. Paljon oli myös puolivalmiita rakennuksia, suorastaan hunningolle jätettyjä rakennustyömaita. Toisaalta oli ilahduttavaa nähdä niin paljon vihreyttä, sillä katujen varsia reunustivat tuuheat kookkaat puut.

Maaseudulla vierailu sai minut vakuuttuneeksi sen tuottavuudesta, sillä en ole vuosiin nähnyt niin hyvin hoidettuja peltoja ja viljelmiä. En ollenkaan ihmettele, miksi halukkuus maallemuutto on lisääntynyt. Maa, jota viljellään, on ravitsevaa, mustaa multaa, joka on himoittu vientituote. Suurin osa pelloista on valjastettu viinirypäleiden viljelyyn, koska viinin tuotanto on noin 25% maan bruttokansantuotosta ja se työllistää noin 27% maan kansalaisista. Tuotannosta 95% menee vientiin noin 30 eri maahan.

Maaseudulla ajaessamme ihmettelin huoltoasemien suurta määrää, ja eri öljy-yhtiöitä taisi olla tusinan verran; Rompetrol, Patrom, Sanatrix, Lukoil, Tidrex, Bemol, Taco, Cara Altin jne. Huoltamoilla ei kuljettajan välttämättä tarvinnut nousta autosta ulos, sillä tankkauksen ja maksun hoiti huoltoaseman työntekijä. Bensiinin (95 okt.) hinta huhtikuussa 2016 oli 15,74 MDL eli 0,72 € / litra.

Moldovassa on viime vuosina ollut voimakas devalvaatio, sillä vain muutama vuosi sitten oli kurssi euroon nähden 12 MDL, mutta nyt se on 22 MDL. Maan rahayksikkö on nimeltään leu.

Nuoret aikuiset muuttavat ulkomaille.

Maan työikäisistä on joka viides töissä ulkomailla, varsinkin nuoria vetää puoleensa Italia ja Portugali. Siirtymistä helpottaa kielten yhtäläisyys, sillä Romanian/Moldovan kieli on lähellä latinan kieltä, jolloin he ymmärtävät helposti toisiansa. Työpaikkoja on tarjolla esim. rakennusalalla.

Aasit liikenteessä.

Etelä Moldovassa sijaitsee Gagausian autonominen tasavalta, jonka asukkaat ovat vanha turkkilaisen kansanheimon jäseniä. Pääkaupunkina on Komrat. Gagauzit ovat siitä erikoinen kansa, että heillä on oma kielensä, kulttuurinsa ja rikkaat kansanperinteensä, mutta kirjakieltä heillä ei ole.

Kävimme Beshalma nimisessä kylässä seuraamassa heidän kansallispukuun sonnustautuneen ryhmän tanssi- ja näytelmäesitystä; aiheena morsiamen pukeminen vihkitoimitukseen. Pääesiintyjäksi valittiin matkanjohtajamme Albina, joka osoittautuikin ilmiömäiseksi näyttelijäksi.

Kylän pääraitilla koimme aikamatkan menneisyyteen, sillä puukaukaloa muistuttavan kärryn eteen oli valjastettu hevosen sijasta aasi ja matkustajina ohjastajan lisäksi oli pari täti ihmistä. Laitumilla lammaspaimenetkin kaitsivat lampaita.

Ajelua maan alla.

Paluumatkalla kävimme maistelemassa viinejä Shirsovan tehtaalla ja tämä oli jo toinen viinintuotantoon liittyvä vierailu, sillä edellisenä päivänä olimme Crikovan viinitehtaalla. Tämä vierailu oli ainutlaatuinen kokemus, jonka ovat kokeneet myös kymmenet presidentit, pääministerit ja muut arvovieraat. Yhtiön edustustilat ja viinivarastot valtavine tynnyreineen sijaitsevat syvällä maan alla. Nimettyjä katuja on noin 100 km.

Suomi on ollut useita kertoja esillä Moldovassa, sillä maassa on pidetty useita seminaareja, näyttelyitä, elokuvaviikkoja ja konsertteja, joiden aiheina on ollut mm. Mannerheim, Kalevala ja Alvar Aalto.

Edellä olevan kirjoitukseni asiatietojen pohjana on oppaamme Albinan kertomat tietoiskut.





Moldovan hintataso ei päätä huimannut, sillä tämä ruoka-annos maksoi 3.60 euroa.



 Transnistrian raha on rupla ja Moldovan leu. Kuvassa myös olutetiketti Moldovasta.




Crikovan viinitehtaan maanalaiset käytävät ovat maailmankuuluja


Shakkilauta odottaa pelaajia Chisinaun keskustassa.





Oppaamme Albina pääroolissa gagauzien näytelmässä




Riemukaari Chisinaussa.(maailman suurin on Pohjois-Korean Pjongjangissa)


Hotelli Cosmos oli majapaikkamme koko oleskelumme ajan. Huoneiden hinnat alkaen 33 euroa

Teksti ja kuvat Aatto, oh6pn@sral.fi, ipa-Botnia


73, Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi


Ei kommentteja: