Oma blogiluettelo

torstai 16. joulukuuta 2021

CW - ystäville perustettu oma OH Facebook ryhmä - Taas pullahti pilkkuja aurinkoon

 

Tämä asema oli 2001 loppuvuodesta äänessä Pohjois-Koreasta

Facebookissa uusi oh4cw ryhmä perustettu Arton OH2KW toimesta

Tämä ryhmä on tarkoitettu niille OH-radioamatööreille jotka harrastavat tai ainakin kannattavat sähkötystä (CW)
Kyseessä on kaikille näkyvä yksityinen ryhmä, eli jäseneksi ja kirjoittelemaan pääsee vain liittymällä ryhmään.
Tämä ei ole mikään jäykkä r.y:n tapainen kerho vaan vapaamuotoinen kohtaamiskanava CW:n ystäville.
Tarkoituksena on jakaa kokemuksia ja ohjeitakin CW-operaattoreiden kesken
Ja tietenkin rohkaista uusia radioamatöörejä CW:n pariin.
Tervetuloa !
de Arto, OH2KW 

Arto avasi keskustelun mielenkiintoisella aiheella

CW PITCH
Yritetäänpä laittaa tänne hyödyllisempääkin CW asiaa. Ajattelin aloittaa muutamalla CW vastaanottoon liittyvillä aiheilla. Ensiksi käsittelyyn otetaan radion CW PITCH säätö.
Tämä säätö vaikuttaa vastaanotolla siihen, millä äänenkorkeudella (tone) vasta-asema kuuluu (eli kuinka kaukana radion BFO on vastaanotettavasta kantoaallosta). Yleensä tämä säätö muuttaa samalla myös CW sivuääntä (sidetone), usein vakioasetus on 700Hz.
Vanhan CW mestarin Villen (-2MM) mukaan se pitää olla esim. asetuksessa 350Hz. Yhden aseman vastatessa 700Hz on ihan ok, mutta useamman vastatessa 350Hz asetus auttaa. Lasketaanpas...
Jos PITCH on 700Hz ja sinulle vastaa kaksi asemaa, toinen juuri sillä 700Hz taajuudella ja toinen 770Hz taajuudella, ero on vain 10%, joten kumpaakin on vaikea lukea jos asemat ovat samanvahvuisia.
Jos taas PITCH on 350Hz, tuo 70Hz ero on jo 20% ja asemat ovat jo helpommin erotettavissa toisistaan.
Tietenkin on muitakin vaikuttavia asioita, esim. asemien keskinäinen voimakkuus, yksilöllinen kuulokäyrä (muuttuu ikääntymisen myötä) ja myös radion audioavasteen käyrä. Eli voi olla että vähän eri asetus eri radioillakin.
Itse käytän yleensä n. 400 tai 450Hz asetusta, koska 350Hz tuntuu monasti vaimenevan jo niin, että äänenvoimakuutta joutuu nostamaan aikalailla (ja ex. puhelinmiehenähän 440Hz oli tuttu - valinnan vapaaääni). Jossain radioissa tuo säätöalue voi olla rajoitetumpi.
Kuulokynnyksestä mm. täällä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuulokynnys
Toki tämähän tulee eteen lähinnä pile-uppia workkiessa, kuten kontesteilla, peditioilla ja vaikka siellä puskassa, jossa vastaanottotaajuudella on välillä ruuhkaa (kalabalik Turkiksi ;=D)
Kertokaapa millaisia ovat omat kokemuksenne ja mieltymyksenne?


                                Mies- ja naishenkilöiltä mitattuja kuulokynnyksiä 20 ja 60 ikävuoden välillä
Nyt näyttää uusia keskustelu avauksia aiheista
Tomi Kallio: 
Mitäs apuvälineitä kaytätte CW puolella?

Lyhyt historia omasta cw historiasta ja bandilla oppimisesta
Olen vuodesta 1961 kokelasluokasta alkaen sähkötellyt, ensin ne pakolliset 300 yhteyttä, että pääsi yleisluokan kokeisiin Lauttasaareen. Sitten vapaaehtoisena varusmieheksi lisäoppiin  3.Ervk  Kouvolaan,  II-luokka meni heittämällä läpi, ykkösluokkaan piti vastaanotto vaihtaa tikkukirjaimiin, eivät tarkastajat osaneet lukea sanomalomakkeen raapustustani.
DXCC -maita tuli kerättyä muutama vuosikymmen toisinaan ahkerammin ja toisinaan ei . Riippuen missä oli radioasema, erikoisin paikka oli Pyhtään vesitornissa, jossa olimme pienellä ryhmällä. Silloin alkoi uudestaan puuttuvien maiden metsästys, dx-clusterien vihjeet sinkoili 2m paketilla pääkaupunkiseudulta tänne maakuntaan, runkoverkkoa rakennettiin innolla. Jos tiesin minulle uuden maan tulossa ääneen sitä kytättäsin jopa vuorokauden tai viikonpäivästä riippumatta. Tuo oli pahinvaihe, onnekseni oli muutama vain puutoksessa ja niitä tuli harvakseen, tuskin kerran vuodessa, kaikki saatuani, tuli tyhjä tunne, mitä nyt. 
Katselin lokia ja saatuja korttia siellä oli muutama sata IOTAA tullut sivu tuotteena, jatkoin sitä.. Nyt niitä reilut 1000 en koskaan anonut tai lähetellyt awardia anomuksia, enkä lähetä. Listauksia pidän omaksi iloksi ja perikunnan harmiksi.
Syyskesällä 2021 jäin puskakoukkuun kolmessa kuukaudesssa tuli reilut 1000 puskaa sielläkin. Mieluiten sielläkin pidin cw:llä yhteydet, se 40m ssb EU huutokuoron huutaminen ei minua lämmitä. 
Ainoa joka tuosssa puska touhussa erikoisesti miellytti oli  lokinpidon ulkoistaminen, en kirjannut yhtään yhteyttä omaan lokiin, järjestelmä pitää minulle lokia, aina kun työskentelen FF aseman ja työskennelty asema lähettää lokin järjestelmälle.
 Nostan hattua heille jotka päivästä toiseen ovat wwff- clusterilla valmiina kutsumaan uuden puskan tulessa ääneen.
Nyt siihen CW taajuuden hertzeihin tai kiloihin
En ole koskaan ollut isoja pileuppeja cw:llä  purkamassa.  Arto tuossa alussa tarkasteli purkajan päässä olevaan ongelmaa, useita asemia aivan samalla hertzillä kutsumassa.
Nämä ohjeet helpottavat myös pileupin purkavan pään ongelmia.
Puska pileuppien niksiä
Saman asian huomaa täällä kutsujan päässäkin, ei mene läpi millään. Jotain pitää keksiä että erottuisi suuresta massata, yksi keino on ottaa ne hertzit käyttöön, laita oman tx säädöistä lähetystaajuutesi 2-300 hz alemmas siitä massasta, kuitenkin että olet vasta-aseman filtterin kaistalla, vaikka ehkä reunalla, se pitää vain kokeilla mikä sen on. Se helpottaa myös vasta-aseman työskentelyä, kaikki ei ole samassa reijässä tarkalleen.
Tämä koskee vain harvinaisien dxcc-maiden pileuppeja
Jos upissa ollaan kiloissa on toisella vfo:lla kuuntelu ehdotonta, tai tieto mistä yhteydet syntyy ehdoton. On syytä opetella kyseisen operaattorin tapa noukkia vastasemia, meneekö tasaisesti ylöspäin vain pomppiiko satunnaisesti ilmoitetulla uppitaajuus välillä, vai meneekö aina alas kun antaa oman kutsunsa ja sieltä nousee hissukseen ylös. Ehkä yleisin on kuunnella mistä edellinen pääsee läpi, muutama sata herziä ylemmäs.Tyyliä on monia ja tapoja ottaa kuunteleva asema vastaan. Vai oletko kilometri pylväs joka ei liiku vaan kutsuu samalla taajuudella ja odottaa että sinut löydetään.Vähän vaikuttaa toivotaan toivotaan tyyliltä, tietysti joku saa lottovoitonkin, jos on mukana arvonnassa. Jos ei kutsu ei varmasti saa yhteyttä.
Oikein isojen pedioiden tapa saataa ilmoittaa 5-10 up ja ottaakin selvästi ylempänä, toisella vfo:lla tai omalla skimmerilla kuuntelu kannattaa, tai vaikka vain oman rigin ruudulta katsoa mistä menee läpi. Pääasia että olet selvillä mista vasta-asema ottaa, jos et ole se kilometripylväs, jota tämä asia ei kiinnosta.
Nämä vihjeet koskee vain cw tai ssb yhteyksiä
73, Pertti OH5TQ

sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Kotimaan kilpailuja - CW4OH perustettu - Iota AS-177 äänessä

                                                    5.12.2021 klo 08.15 Z

6-CUP

Kuutosten kuppi on Suomen itsenäisyyspäivänä pidettävä CW-kilpailu. Se on tunnin mittainen, 80 ja 40 m bandeilla tapahtuva kilpailu.

Vain CW, kilpailuaika 0800–0859 UTC (1000– 1059 SA). Suositellut taajuusalueet: 3510–3550 kHz, 7010–7040 kHz.

Kilpailusarjat

Muu Suomi: Yleisluokka (+ perusl.), max. 100 W ja QRP, max. 5W

Kuutoset: Yleisluokka (+ perusl.), max. 100 W  ja  QRP, max. 5W

https://www.oh6ad.fi/6-cup/


CCF HF Joulukilpailu 2021 muutetuin säännöin

SSB: 26.12. 0830–0930 UTC (1030–1130 Suomen aikaa)

   

CW: 26.12. 1000–1100 UTC (1200–1300 Suomen aikaa) 
    

RTTY: 26.12. 1130–1230 UTC (1330–1430 Suomen aikaa)

http://contestclubfinland.com/CCF-Joulu-Sprint.php





Antero OH2KW on perustanut Facebook CWOH4OH ryhmän

Kyseessä on kaikille näkyvä yksityinen ryhmä, eli jäseneksi ja kirjoittelemaan pääsee vain liittymällä ryhmään. Tämä ei ole mikään jäykkä r.y:n tapainen kerho vaan vapaamuotoinen kohtaamiskanava CW:n ystäville. Tarkoituksena on jakaa kokemuksia ja ohjeitakin CW-operaattoreiden kesken
Ja tietenkin rohkaista uusia radioamatöörejä CW:n pariin.
Tervetuloa !
de Arto, OH2KW

wwff clusteri vihje
22 Nov 1622 14000   W, USA (Philadelphia) K3SZH  KFF-5444 ➟  de W6LEN  [wwff] has never uploaded to WWFF

73, Pertti OH5TQ