Oma blogiluettelo

perjantai 1. syyskuuta 2017

AATON MUKANA MAAILMALLA, OSA 67, JAMAIKA (6Y)


Ocho Rios lomakohde kuvattu laivan kannelta. Tuotteiden hintoja löydät tästä  http://www.tui.fi/lomakohde/jamaika/ocho-rios/hyva-tietaa/g-000000168/


Vierailin Jamaikalla ensi kertaa 37 vuotta sitten ja matkakaverinani oli maailmanmatkaaja Reino K. Matkustimme Karibialle IPA:n merkeissä  ja yksi reittimme kohteista oli Jamaikan pohjoisrannalla sijaitseva Montego Bay. Hotelliksi valitsimme paikan päällä saman nimisen apartamentoksen, joten huone oli varustettu keittiönurkkauksella. Hellan käyttöoikeus ei kuitenkaan sisältynyt huoneen hintaan, joten sen käytöstä olisi tullut lisämaksu. Tämä järjestely ei sopinut meille lainkaan, vaan otin ostamamme kananmuna pakkauksen ja talsin hotellin keittiöön sekä esitin kokille toivomuksen saada munat keitetyksi. Kokki nikotteli ja mumisi jotain itsekseen, mutta ryhtyi sitten toimeen.
Hotellia vastapäätä vajaan 50 metrin päässä oli yksi maailman tunnetuimmista hiekkarannoista “Doctors Cave Beach”, puitteet olivat näin ollen loistavat.


Kärjistynyt tilanne


Siihen aikaan Jamaikalla oli levottomuuksia, sillä tulossa oli pää- ministerivaalit. Maata pidettiin muutenkin vaarallisena, sillä rikollisuus rehotti laajasti. Tämä asia vahvistettiin paikallisella poliisiasemalla, jonne pääsimme tutustumaan. Meille kerrottiin paikallisia rikoslukuja, jotka säikäyttivät meidät. Ryöstöjä tapahtui keskimäärin 16 vuorokaudessa.


Englantia jamaikalaisittain


Maan virallinen kieli on luonnollisesti englanti, mutta millainen? Tästä esimerkkilause; “ah weh yu deh go” eli “where are you going”?
Jamaikan nimi tulee sanasta xaymaca, jonka arawak intiaanit antoivat saarelle nimeksi. Tämä tapahtui kuulemma tuossa 1494 paikkeilla, kun ystävämme setä Columbus löysi saaren. Intiaanien keksimä nimi tarkoittaa  “veden ja metsän maata”. Nimi on osuva, sillä koko saari on lähes kauttaaltaan viheriöivää. Eikä se mikään ihme ole, sillä saaren pohjoisosassa sataa jopa 5000 mm vuodessa. Jokia on yli 120 kpl. Maassa on sade-palmu-, bambu metsää sekä banaani- ja sokeriruoko plantaaseja.


Reino karaokekilpailussa

Eräänä iltana, kun lähdin kanadalaisten turistien kanssa tutustumaan reggae musiikki baariin, jäi Reino puolestaan hotellin omaan yökerhoon. Illan mittaan ohjelmassa oli myös laulukilpailu turisteille ja näin oli Reino rohkaistunut esiintymään. Hänelle tällainen extempore esitys sujui ilman suurempaa draamaa, ja yleisö äänesti hänet voittajaksi. Palkinnoksi hänelle tarjottiin illan mittaan lukuisia drinkkejä, mutta kohtuudessa pysyvänä hän joutui useimmista kieltäytymään.


Ocho Rios


Edellä kerrotun ensi visiitin jälkeen olen vieraillut Jamaikalla 4 kertaa, joista 3 kertaa Ocho Rios’ssa, joka tarkoittaa “kahdeksaa jokea”, mutta se ei kirjaimellisesti tarkoita sitä, sillä todellisuudessa alueella virtaa vain 3 mereen laskevaa jokea.

Kaupunki sijaitsee Montego Baystä 100 km itään ja on samalla rannikolla. Miamista matkaa on meritse n. 1290 km ja reitti kulkee Windwardin salmen kautta, jolloin kuljetaan Haitin ja Kuuban valtioiden välistä.

Näiden mainittujen kaupunkien koko eroaa suuresti toisistaan, sillä Montego Bay on Jamaikan toiseksi suurin kaupunki ja siellä on useita alueita, jonne ei turisteilla ole asiaa. Sen sijaan Ocho Rios on leppoisa pieni ja rauhallinen sekä turvallisempi lomakohde turisteille.


Sen risteilyterminaali on uudehko ja siitä on kaupungin pääkadulle, Main Street, vain muutama sata metriä. Heti terminaalin vierestä alkaa Turtle Beach uimaranta. Kaupungin ulkopuolella, noin 20 km päässä filmattiin James Bond’n  ensimmäinen osa Salainen agentti ja tohtori No. Filmi tuli maksamaan 1 milj dollaria, mutta se toi kassaan 59,5 milj dollaria.
Samalla suunnalla löytyvät myös muutkin merkittävät Ocho Rios nähtävyydet, kuten Dunn joen putous ja muusikko Bob Marleyn ´n hautamuistomerkki.




Suuri urheilupersoona


Jamaika tunnetaan monista merkittävistä urheilijoistaan, joista yksi on Usain Bolt, kuusinkertainen olympiavoittaja ja seitsenkertainen maailmanmestari.
Vain kerran hän on jäänyt pronssisijalle. Hän esiintyi viimeisen kerran elokuussa 2017 Lontoon MM ja ura päättyi dramaattisesti.




Jamaika on yksi Karibian kiehtovimmista kohteista ja varsinkin Ocho Rios, joka valittiin vuoden 2016 parhaaksi risteilysatamaksi Karibian alueella.



Mietteliäs nainen


Vaatteiden pesupäivä solisevan joen varrella



Jamaikan reggare-musiikin taitaja, Bob Marley, on saanut muistopatsaan Ocho Rios terminaalin läheisyyteen.




Värikkäitä matkamuistoja


Jamaikan luonto on vihreää


Taj Mahalin ostoskeskus tuo mieleen Agran Intiasta.   https://www.inspirock.com/jamaica/ocho-rios/taj-mahal-shopping-center-a820763847



Liikenne saattaa puuroutua Ocho Riosin pääkadulla


Teksti ja kuvat Aatto, oh6pn@sral.fi, IPA-Botnia


73 Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi





Ei kommentteja: