Oma blogiluettelo

sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

AATON MUKANA MAAILMALLA, OSA 65 KALININGRAD (UA2)


Rakkauden sillan kaiteisiin on lukittu ikuista rakkautta symboloivia riippulukkoja

Kaliningrad on yksi 46:sta Venäjän hallintokeskuksista eli oblasteista, ja  on erillään muista maakunnista, ja se sijaitsee noin 300 km päässä emämaastaan Venäjästä. Kartalla se löytyy Puolan ja Liettuan välistä. Kaliningrad tunnetaan nykyisin Venäjän Itämeren laivaston- ja ilmavoimien tukikohdistaan. 

Saksalaistausta

Aikoinaan pääkaupungin nimi oli Königsberg, jonka perusti saksalainen ritarikunta. 2. maailmansodan jälkeen kaupunki nimettiin uudelleen ja siitä tuli osa Neuvostoliittoa. Silloiset asukkaat häädettiin pois vuonna 1946, mutta he eivät  ole unohtaneet entistä kotiseutuaan, vaan pitävät Kaliningradin aluetta lähes "pyhiinvaelluspaikkana". Itämeren rannalla oleva Zelenogradsk- niminen kaupunki on siitä esimerkki, sillä siellä vallitsee voimakas hotellien- ja loma-osakkeiden rakennusbuumi.

Osoitteet hukassa

Saapuessamme bussilla Kaliningradin kaupunkiin jouduimme turvautumaan paikallisen poliisin apuun hotelimme Moskvan löytämiseksi. https://www.booking.com/hotel/ru/moskva.fi.html. Eipä se apu paljon auttanut, koska etsimme hotellia vallan eri suunnasta. Sen löydettyämme totesimme sen olevan erinomaisella paikkalla, aivan eläintarhaa vastapäätä. Ihmetellä vain täytyy hotellin alhaista majoitushintaa,(noin 50 e) sillä huoneet olivat mielestäni keskiarvoa paremmat. Seuraavana aamuna lähdimme reippain mielin liikenteeseen, ja kohteena oli Königsbergin tuomiokirkko. Eikä sekään helpolla löytynyt, vaan harhailimme ristiin rastiin kaupunkia. Oliko syynä vuonna 1931 painettu kartta, vai lukuisat yksisuuntaiset kadut. Tästä ylimääräisestä ajelusta en suinkaan pahastunut, vaan päinvastoin, sillä näimme useita nähtävyyksiä, jotka muuten olisi jääneet näkemättä.

Rakkauden lukkoja

Tuomiokirkko sijaitsee Kneiphofin saarella, jonne johtaa hunaja-lempinimen saanut silta. Kuten asiaan kuuluu on sillan kaiteisiin kiinnitetty riippulukkoja, joita kutsutaan rakkaus- tai lemmenlukoiksi. Lukko symbolisoi ikuista rakkautta. Kuuluisia rakkauslukko silltoja on maailmalla useitakin, kuten Pont Des Arts Pariisissa ja Ha Penny Bridge Dublinissa. Maailmalla löytyy myös kaupunkeja, joissa lukkojen kiinnittäminen on sakkojen uhalla kielletty.

Pettymys

Tuomiokirkossa ei pidetä nykyisin uskonnollisia hartauksia, vaan se on muutettu museoksi, jossa myös pidetään urkumusiikki konsertteja. Olimme jo sisätiloissa kun meidät käännytettiin takaisin ulos. Se sitten siitä. Onneksi löytyi netistä osoite, jossa on erinomaisia kuvia museon 

Filosoafi Immanuel Kant

Kaliningradin tunnetuin kansalainen on Immanuel Kant, joka on haudattu edellä mainitun kirkon tiloihin. Hänellä kerrotaan olleen omalaatuisia tapoja ja tottumuksia, kuten esim. hän piti maantiedon luentoja, vaikkei koskaan ollut itse edes poistunut Kaliningradista. Samoin terveydelliset pakkomielteet olivat hänelle ominaisia, kuten työhuoneen pitäminen aina lämmittämättömänä, ettei vain olisi hionnut. (lähde:wikipedia)

Maailman perintökohteeksi

on nimetty Kaliningradin pohjoispuolelta alkava Kuurinkynnäs, joka on myös luonnonsuojelualue. Pituutta tällä luonnonihmeellä on 98 km, kun lasketaan myös Liettuan puolella oleva osuus. Hiekkaharjun kasvillisuus on sekämetsää, mutta esim. männyt eivät kasva niin suuriksi kuin meillä. Monet puut ovat kallistuneet jyrkästi voimakkaiden tuulien johdosta. Ajoimme tämän ainutlaatuisen niemen päästä päähän ja poistuimme sieltä salmen yli autolautalla Klaipedan kaupunkiin. https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuurinkynn%C3%A4s

Matkareitti

Matka suoritettiin huhtikuussa 2017 laivoilla sekä bussilla, reittinä oli Helsinki-Tukholma-Nynäsham-Gdansk-Olsztyn-Kaliningrad-Bauska-Valga-Helsinki. Matkan sisältö oli historiaa ja sotia entisessä Itä-Preussissa. Minulla oli kuitenkin tavoite saada bongatuksi uusi radioamatöörimaa ja nyt niitä on 187. Ohessa lista käydyista maista.


Tässä linkissä myös radiolaitteita ja QSL-kortteja 


Talon päädystä voi kerrata historiaa



Kaliningradin Baltika- jalkapallostadionin pääportti. Täällä pelataan osa FIFA World Cupin otteluista vuonna 2018.



Königsbergin tuomiokirkko on nykyisin konserttien pitopaikka





Neuvostojentalo rakennettiin 70-luvulla Königsbergin linnan raunioiden paikalle. Talo ei koskaan valmistunut, koska talon alla kulki käytäviä ja talo alkoi vajota. Talossa ei tähän mennessä ole kukaan asunut.






Nainen ja mies - monumentti


Majakka rakennuksien puristuksessa


Katunäkymä Kaliningradissa https://fi.wikipedia.org/wiki/Kaliningrad



Itämeren rannalla olevaan kaupunkiin rakennetaan vilkkaasti uusia hotelleja ja lomahuoneistoja


Teksti ja kuvat:Aatto, oh6pn@sral.fi, IPA-Botnia


73, Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi






Ei kommentteja: