Oma blogiluettelo

sunnuntai 2. lokakuuta 2016

AATON MUKANA MAAILMALLA, OSA 56 KAZAKSTAN (UN)


Tasavallan Presidentin linna Akorda, jossa hän ainoastaan työskentelee

Elo-syyskuun vaihteessa olin tutustumassa maailman suurimpaan sisämaavaltioon, jonka pinta-ala on laajempi kuin koko Länsi-Eurooppa. Sen maasto on 77% joko aavikkoa tai puoliaavikkoa ja vuoristoa 12,7%. Naapurivaltioiden, Kiina ja Venäjä, kanssa on yhteistä maarajaa lähes 8000 km, ja naapurisopu molempien kanssa on kunnossa perustellen tosiasialla, että he avustavat Kazakstania rahoittamalla tekeillä olevia moottoriteitä.
Saavuimme Kazakstanin pääkaupunkiin Astanaan Turkin Airlines lennolla Istanbulista aamuyöstä ja lepo Tengri hotellissa jäi tarpeettoman lyhyeksi, sillä aamupäivällä oli ohjelmassa ensimmäinen kiertoajelu.

Alzhirin naisten vankileiri

Kazakstanin pääkaupunkina toimi vuoteen 1997 asti Almaty (aikaisemmin nimellä Alma-Ata), mutta vuonna 1994 maan presidentti päätti vaihtaa pääkaupungin 963 km päähän keskelle erämaata sijaitsevalle Akmola nimiseen pieneen kaupunkiin. Myöhemmin nimi vaihdettiin Astanaksi. Ensimmäinen pysähdys kiertoajelulla oli noin 35 km etäisyydellä kaupungista sijaitseva Malinovka niminen kylä, jossa vuosina 1938-1953 toimi Gulanin suurin naisten vankileiri Alzhir. Vankien kuljetuksessa käytettiin Odesassa vuonna 1927 valmistettuja junanvaunuja, joihin kuhunkin ahdettiin yli 70 vankia. Vangit tuotiin leirille eri puolilta Neuvostoliittoa ja kuljetus kesti yli 2 kuukautta. Vankeja oli 21-23000 ja viimeinen elossa ollut nainen kuoli 2014. Paikalla on nyt muistomonumentti, museo, rautatievaunu ja vahtitorni. Myönnän, että olin hiukan apealla mielellä museokierroksen jälkeen.

Palasimme maaseudulta takaisin maailman toiseksi kylmimmän pääkaupungin Astanan keskustaan, jossa ajelimme mm. 8-kaistaista pääkatua ja ihmettelimme kaupungin futuristista arkkitehtuuria; näkymä oli välillä epätodellinen luoden mielikuvan tulevaisuuden kaupungeista. Kazakstanin tunnetuin maamerkki on vuonna 1997 rakennettu 97 metriä korkea torni nimeltään Bayterek eli Elämän puu, jonka suunnitteli englantilainen Norman Foster. Kävimme ylhäällä ihailemassa näkymiä mm. loisteliasta presidentin palatsia.

Ostos- ja huvittelukeskus Khan Shatya on tutustumisen arvoinen kohde, koska sen erikoisuus on 150 metrin korkeudelle rakennettu telttakankaasta rakennettu katto. Pinta-ala on huikea 140 000 m2. Ostoskeskuksen lisäksi sieltä löytyvät puisto, minigolf rata, hiekkaranta, jonka hiekka on tuotu Malediivien saarilta. Päivittäinen kävijämäärä on 30 000 henkilöä.

Lento Almatyyn

Kazakstanissa toimii useita yksityisiä lentofirmoja, mutta niistä vain yksi Air Astana on saanut oikeuden lentää Euroopassa. Valtio omistaa 51% sen osakkeista. Yhtiö on toiminut 14 vuotta ja on maksanut veroa tänä aikana 353 000 usd. Työllistävä vaikutus on huomattava, sillä henkilökuntaa on 4650. Koneiden keski-ikä on 7 vuotta (Finnairilla 7,2 vuotta). Olin kaikin puolin tyytyväinen tähän 90 minuuttia kestäneeseen lentoon, jona aikana ehdittiin tarjoilla lihapiiras kahvilla tai teellä (Lähde: Tengri-asiakaslehti).

Almatyn keskustassa tehdyn kiertoajelun perusteella voi todeta sen olevan äärimmäisen ahdas; liikenne puuroutui risteyksissä täydellisesti. Sen sijaan Tasavallan Presidentin Puistossa oli rauhaisa tunnelma, juhlallisen pääportin jälkeen sijaitsi välittömästi yksi upeimmista näkemistäni suihkulähteistä, jonka toimintaan voi tarvittaessa liittää musiikki- ja valoefektejä. Tämän takana sijaitsi tasavallan presidentin Nursultan Nazarkajev´n istuva patsas. Hän on toiminut presidenttinä koko valtion itsenäisyyden ajan vuodesta 1991 alkaen. Puisto levittäytyy 73 hehtaarin alueelle ja sinne on istutettu yli 10 000 puuta.

Maailmankuulu Medeo Stadio

Ennen matkalle lähtöäni tiesin Kazakstanista vain yhden asian; luistelustadionin, jossa aikojen kuluessa on luisteltu peräti 170 maailmanennätystä. Paikka on Tien Shan vuoristossa 1600 metrin korkeudella. Siellä on pidetty kymmeniä arvokisakilpailuja, kuten Asian Winter Games kisoja, jääpallon MM-kisa vuonna 2012, jolloin mukana oli 14. maan joukkueet Suomi mukaan luettuna. Hävisimme pronssiottelun isäntämaan joukkueelle. Kultaisen mitalin otti Ruotsi voittamalla Venäjän 5-4. Stadion on myös ”Voice of Asia” vuosittaisen musiikki festivaalin näyttämönä. Parhaiten kenttä näkyy vierestä kulkevalta köysiradalta, joka vie 2260 metrin korkeudella olevalle Shymbulak – hiihtokeskukseen, jonka kerrotaan olevan Keski-Aasian uudenaikaisin. Köysiradan ensimmäinen osuus päättyy näköalatasanteelle, josta avautuu upeat vuoristomaisemat ja niitä voi ihailla turkiksilla päällystetyillä tuoleilla.

Kävelyä kanjonissa

Neljäs matkapäivä osoittautui rasittavaksi, sillä bussimatka Kirgisian ensimmäiseen yöpymispaikkaan kesti 11 tuntia ( 400 km). Kuljettajan käyttämä ”kärrypolku” oli kaikkea muuta kuin tavanomainen maantie, sillä tien kunto muistutti ”nimismiehen kiharaa” ja kuoppia piti väistellä tien laidasta toiseen. Matkan keskeytti kävely Charynsky kanjonissa. Tämä oli liian kuuma kohde minulle ja otinkin järjen käteeni ja käännyin takaisin jo ennen puolimatkaa. 75 vuoden iässä on jo tunnettava omat rajansa.

Kazakstanin ja Kirgisian rajan ylitys tapahtui täysin keskellä autiomaata. Rajalla passien tarkastus sujui jouhevasti ja siirsimme matkatavaramme toiseen minibussiin.

Vihjeenä kerron

Kazakstaniin matkustavalle valuutan vaihdossa kannatta huomioida, ettet ota vastaan suuria seteleitä, sillä jo 2000 tengea ( n. 5€) on liian suuri raha ostaessasi esim. vesipullon. Pyydä rahanvaihdossa etupäässä 1000/500/100 tengen paperirahoja.

Tuotteiden hintoja: 96 okt. bensiini 0,37€/l, vesipullo/iso banaani 0,26€, spagetti ateria hotellissa 2,6€, pizza Margarita 3,9€. Keskimääräinen kuukausipalkka on 200€. 1€ = n. 380 tengeä.

http://airastana.com/uk/en-us/About-Us/Overview/Route-Map


Naisten vankileirin muistomonumentti ja museo


Astanan Radisson hotelli näyttää lupaavalta yöpymispaikalta



Moderneja rakennuksia riittää Astanassa


Khan Shatya- ostos-ja huvikeskuksessa käy päivittäin 30.000 henkilöä




Kazakstanin nuori nainen perinteisessä asussa



Medeon stadionilla on tehty 170 maailmanennätystä luistelussa


Astanan keskustan rakennuksia



Kazakstanin Presidentin patsas Almatyn puistossa


Teksti ja kuvat Aatto, oh6pn@sral.fi, IPA-Botnia



73 Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi

Ei kommentteja: