Oma blogiluettelo

keskiviikko 6. tammikuuta 2016

AATON MUKANA MAAILMALLA, OSA 47 OMAN (A4)


Kuninkaallinen Oopperatalo valmistui vuonna 2011 ja sisälle mahtuu 1100 kuulijaa. https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Opera_House_Muscat

Omalaatuinen seuramatka.
 
Käydessäni vuonna 1990 ensikertaa Omanissa, olin hyvin epätavallisella seuramatkalla. Kyseessä oli yhdistetty matka Arabiemiirikuntien Abu Dhabiin sekä Omanin Muscattiin. Oltuani viikon  ensimmäisessä kohteessa tuli opas huolestuneen oloisena puheilleni ja kertoi minulle ettei jatko-osuudelle ole muita lähdössä, joten voisinko viettää myös toisen viikon Abu Dhabissa? Tähän en voinut suostua, sillä olin jo kotimaassa sopinut tapaamisista radioamatöörien kanssa Muscatissa. Päädyimme ratkaisuun, että opas lähtee saattamaan minut Dubain lentoterminaalin edessä olevalle bussipysäkille.
Bussissa totesin olevani ainoa länsimaalaisesti pukeutunut matkustaja. Ennen bussiin nousemista en ollut huomannut käydä kaupassa ostamassa purtavaa ja sen huomasivat myös kanssamatkustajani, jotka alkoivat ilmeisesti sääliä yksinäistä muukalaista, koska useaan kertaan minulle tarjottiin pientä naposteltavaa.
Maiden rajalla tapahtui tullitarkastus, joka poikkesi tavanomaisesta siten, että levitin matkalaukkuni tien pientareelle ja tullivirkailija selvitti sen sisällön, jonka jälkeen saimme luvan jatkaa matkaamme. Bussin päätepysäkiltä jo näin majoituspaikaksi varatun loistohotelli Sheratonin, joten ei tarvinnut turvautua taksi kyytiin.
Vietin hotellissa viikon, jonka aikana kävi matkatoimiston edustaja kyselemässä vointiani ja tarjoamassa erilaisia kiertoajeluita.
 
Radioamatöörien tapaamisia.
 
Matkani mielenkiintoisemmaksi tapahtumaksi jäi tälläkin kertaa saman harrasteen omaavien henkilöiden tapaaminen. Minut noudettiin kahdesti hotellistani, ja ensimmäisellä kerralla oli tutustuminen paikallisen kerhon, A47RS, toimitiloihin. Täällä tapasin yhdeksän luvan omaavaa amatööriä sekä muutamia kurssilla olevia tulevia hameja, sillä hetkellä oli kerhon jäsenmäärä 53. Muistoksi käynnistäni minulle ojennettiin upea monivärinen The Royal Oman Amateur Radio Society- standaari.
Toisen, erittäin mieleenpainuvan vierailun arabiperheen kotiin tarjosi Awed, A47JR. Ilmeisesti paikalliseen tapaan kuului, ettei Awedin xyl (rouvaa) esitelty, vaan hän pysytteli koko illan muissa huoneissa. Näinollen kahvitarjoilun hoiti Awed itse. Lapset olivat hyvin halukkaita keskustelemaan kanssani, mutta arabian kielen taitoni on vain yhden sanan, shukran (kiitos) varassa.
Juodessamme kahvia opin siihen liittyvää elekieltä. Kun vieras ei halua juoda enempää kahvia, hän heiluttaa kuppia ilmassa edestakaisin, vasemmalle ja oikealle (vaaputtaa) jolloin isäntä ymmärtää kahvikiintiön olevan täynnä.
 
Paluu Omaniin.
 
Joulukuussa 2015 vietimme pari viikkoa Persian- ja Omaninlahdella risteillen RCCL-varustamon Splendour of the Seas-laivalla, ja reittimme oli kaksi kertaa peräkanaa Dubai-Khasab-Muscat-Abu Dhabi-Dubai. Säätila matkan aikana vaihteli 23-27 C, UV-säteilyindeksin olessa 5 (Suomessa enimmillään 6), ja vain kolmena päivänä ei uima-allas kiinnostanut viileän tuulen ja pilvisyyden takia.
 
Ensimmäinen kohde Omanissa oli Hormuzin salmen rannalla oleva Khasab- niminen kaupunki. Siellä ei ole erikoisia nähtävyyksiä, joten yksi vaihtoehto on osallistua Dhow-veneellä vuonoristeilylle, sillä aluetta kutsutaan Arabian Norjaksi. Sama vene käy myös Telegraph- saarella, jonne britit vuonna 1864 veivät lennätin kaapelin.
 
 
 Omanin pääkaupunki, Muscat, on yksi vanhimmista kaupungeista koko Låhi-Idässä ja siitä johtuen talot on rakennettu historiallisen matalan mallin mukaisesti. Tästä syystä on laadittu laki, joka kieltää yli 12 kerroksisten talojen rakentamisen.
Kaupungissa ei ole varsinaista ydinkeskustaa, vaan siellä on useampia liikekeskuksia, kuten Mutrah basaarialueineen, Ruwin nykyaikaisine liikerakennuksineen ja vanha Muscat Al Alam- palatseineen, jossa asustaa Omanin sulttaani.
 
 
Hyvän yleiskuvan kaupungista saa osallistumalla  kaksikerroksisella Big Bussilla kiertoajelulle. Pysäkkejä on yhteensä 10, joista voi nousta tai poistua kohteisiin tutustumista varten. Vuorokauden voimassa oleva lippu maksaa 24 Omanin rialia eli 63 euroa. Taksien hinta on kiinteä: kolme ensimmäistä tuntia on 10 rialia (26e) tunnilta ja sen jälkeen hinta putoaa 7 rialiin. Hinta on varmuuden vuoksi hyvä sopia kuitenkin etukäteen.
Omanin turismi on ollut kasvussa jo useamman vuoden ajan, vuositasolla 15-17%. Rauhallista kohdetta etsiville noin 2000 km rantaviivan omaavalle maalla on tarjottavana yllin kyllin harrastusmahdollisuuksia.
 
 
 
Hyvää Uutta Vuotta 2016 kaikille lukijoilleni.



Omanin parlamenttitalo.
 

Tässä talossa asuva radioamatööri ei tarvitse aamulla herätyskelloa, sen virkaa toimittaa vieressä oleva minareeti, joka arabian kielellä tarkoittaa majakkaa


Mutrah- kaupunginosassa sijaitsevan Souqin (basaari) pääportti vetää katseet puoleensa.




Muscatin kaupunki sijaitsee kauttaaltaan vuorien välittömässä läheisyydessä.



Tämä poliisien partiovene oli läpi vuorokauden laivamme edustalla.


Tulevia radioamatöörejä teoriatunnilla A47RS- kerhotiloissa.

 
Jouluaaton päivälliseksi on monessa perheessä valittu kalaruoka, jota tässä kuvassa valitaan. Tarjonta oli runsasta. 
 
 
 
73, Pertti OH5TQ


 

Ei kommentteja: