Oma blogiluettelo

lauantai 1. elokuuta 2015

AATON MUKANA MAAILMALLA, OSA 42 KORSIKA (TK)



Kirjoittaja Korsikalla vuonna 1989



Välimerellä sijaitseva vuoristoinen ja vaikeakulkuinen Korsikan saari on kooltaan 8680 km2, jonka väestö on italialaista alkuperää. Vuonna 1991 sille myönnettiin itsehallintostatus. Suomalaiset eivät ole olleet suuremmin innonnostuneita viettämään lmaansa tässä kohteessa, vaikka saari pystyisi tarjoamaan erinomaiset aktiviteetit lomailijoille.
 
Tunnettuja suurmiehiä.
 
Korsika on kuitenkin meille suomalaisille historiasta tuttu, sillä jo koulussa opimme tietämään Christopher Columbuksen löytöretkistä sekä keisari Napoleon Bonaparten voitoista ja tappioista. Napoleon syntyi vuonna 1769 Korsikan pääkaupungissa Ajacciossa, ja kuoli Saint Helenan saarella myrkytyksen uhrina. Hänen muistoaan juhlitaan vuosittain 15.8 vielä nykyäänkin.
Columbus puolestaan syntyi Calissa, jossa hänen kotitalonsa rauniot on nähtävissä. Kerrotaan, että hänen talonsa tuhosi merisankari Nelsonin joukot vuonna 1794. Käydyssä taistelussa Nelson menetti oikean silmänsä.
 
Ranskan Muukalaislegioona.
 
Olemme kuulleet puhuttavan kovamaineisesta palkkasoturiosastosta, joka perustettiin jo vuonna 1831. Liittyessään Muukalaislegioonaan henkilön ei tarvitse ilmoittaa todellista nimeään, ja he tekevät viiden vuoden sitoumuksen. Vuonna 1955 perustettiin legioonaan laskuvarjo-osasto, joka sijoitettiin Korsikalle. Päämaja sijaitsee Calvin
ioonan_tunnusmerkkej.C3.A4
 
Korsikan ralli.
 
Rallin ystävät muistavat vuoden 1986, jolloin Korsikan rallissa tapahtui järkyttävä onnettomuus, jossa suomalainen ralliautoilija Henri Toivonen menehtyi. Hän voitti ajouransa aikana kolme MM-osakilpailua. Hänen isänsä Pauli Toivonen oli myös ralliautoilija, joka puolestaan oli ensimmäinen suomalainen EM saavuttanut kuljettaja. Samoin edesmenneen Henrin veli Harri oli kilpa-autoilija.
 
Erikoiset yöpymispaikat.
 
Vierailin ensikertaa Korsikalla syyskuussa 1989 jolloin matkakaverinani oli ipalainen Juhani P. Olimme interrailmatkalla Etelä-Euroopassa ja tällöin yhtenä kohteena oli Korsikka. Saavuimme saarelle Sardinian Santa Teresa di Galluran satamasta lähteneellä autolautalla. Matka kesti vajaan tunnin. Perillä totesimme ettei vapaita huoneita hotelleista löytynyt, joten turvauduimme paikallisen poliisin puoleen. Esitimme IPAn ja Juhanin virkamerkin, joka edisti asian sujumista siinä määrin, että päädyimme nukkumaan poliisin taukotiloihin. ( IPA ei ole ammattijärjestö, vaan on itsenäinen, aatteellinen ja puolueeton vapaa-ajan järjestö, jonka jäsenet ovat tasa-arvoisia katsomatta arvoasteikkoa. Jäseneksi voi hakea jokainen poliisin palveluksessa oleva, tosin tietyin rajoituksin).
 
Seuraavana päivänä onnistuimme saamaan puhelinyhdeyden radioamatööriin, jonka kanssa olin sopinut tapaamisesta jo Suomesta pidetyssä radioyhteydessä. Hän asui eri kaupungissa, joten sovimme tarkan pysäkin missä jäädä pois bussista.
Bussinkuljettajan avustuksella saavuimme oikelle pysäkille, jossa  Gus, TK5CF oli meitä vastassa. Vastapäätä pysäkkiä oli kirkko, jonne Gus meidät johdatti. Keskustelun edetessä kerroin Gusille, että meidän on parasta lähteä päivänvalossa etsimään hotellia. Mutta Gus oli asiasta eri mieltä, sillä hän ehdotti yöpymispaikaksi kirkon tiloissa olevaa majoitustilaa, jota käytetään erilaisten tapahtumien yhteydessä. Emme suinkaan kieltäytyneet tästä äärimmäisen harvinaisesta tarjouksesta.
Seuraavana päivänä olikin vuorossa Korsikan pääkaupunki Ajaccio, jossa pirautin tuttavalleni radioamatööri Patrick`ille, TK5EP. Yllätykset jatkuivat, sillä jo puhelimessa hän tarjosi vaimonsa kanssa yöpymismahdollisuutta omassa kodissaan.
Viimeisen päivän Korsikalla vietimme junassa Ajaccio-Bastia, tämä reitti oli maisemallisesti todella upea.
 
Kesällä 2014 olimme laivaristeilyllä Välimerellä ja yhtenä pysähdyspaikkana oli Korsikan luoteisosassa oleva Calvi, jossa vierailimme mm. hyvin säilyneesä linnoituksessa ja ihastelimme viiden kilometrin pituista hienon hiekan uimarantaa. Tätä reunustaa 32 hehtaarin mäntymetsä. Rannalle pääsee mukavasti turistijunalla.
 
 
 
 
http://www.bonifacio.fr/187-marches-dhistoire.html

 
Calvin pienvenesatama kävelykatuineen. 
 
 
 
Kuvan yläosassa Gus,TK5CF, jonka autossa on radioamatöörin laitteet ja Patrick, TK5EP kotiasemallaan.



Christopher Columbuksen muistomerkki Calvissa, joka paljastettiin vuonna 1992.





Tämä kaunis monumentti Calvissa on Emmanuel Fremiet- muistoksi, hän oli arvostettu kuvanveistäjä.




Postikortteja Corsikalla.



73, Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi






Ei kommentteja: